αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΛήγει η προθεσμία για να δηλώσεις το Airbnb σου, και έρχονται πρόστιμα ως 5.000 ευρώ

Λήγει η προθεσμία για να δηλώσεις το Airbnb σου, και έρχονται πρόστιμα ως 5.000 ευρώ

Ξεπερνούν τις 30.000 οι εγγραφές στο Μητρώο Ακινήτων από όσους διαχειριστές έχουν συνεργασία με πλατφόρμες τύπου Airbnb και οι εναπομείναντες θα πρέπει να εγγραφούν έως την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου.

Πηγές της ΑΑΔΕ διαμηνύουν πως παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, αλλά αντίθετα η εκπνοή της προθεσμίας ενεργοποιεί εκτεταμένο πλέγμα ελέγχων και τον κίνδυνο προστίμων 5.000 ευρώ.

Παρά τον επαρκή χρόνο δήλωσης των ακινήτων τους, οι διαχειριστές δεν φάνηκε τους προηγούμενους μήνες να βιάζονται. Προ τριών περίπου εβδομάδων, όταν ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής είχε «υπενθυμίσει» τις σχετικές υποχρεώσεις προαναγγέλλοντας hi tech ελέγχους, οι εγγραφές στο Μητρώο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ξεπερνούσαν τις 15.000. Πλέον ξεπερνούν τις 30.000.

Οι διαχειριστές ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και τις 30 Αυγούστου, έχουν υποχρέωση έως τις 30 Νοεμβρίου, αφενός, να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων και αφετέρου, να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του οκταμήνου. Στη συνέχεια, οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο. Όσοι δεν συμμορφωθούν, απειλούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Η εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας αναμένεται να περάσει σε άλλο επίπεδο το σχέδιο ελέγχων που έχει εκπονήσει η ΑΑΔΕ και περιλαμβάνει αυτόματες σαρώσεις με search robot στις πλατφόρμες τύπου Airbnb, για να διαπιστωθεί εάν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων από τους ιδιοκτήτες τους, «κατέβασμα» των ακινήτων τα οποία νοικιάζονται στη «σκιά» και «κλασικούς» ελέγχους, όπως γίνονται ήδη.

Παράλληλα, οι συζητήσεις με τις πλατφόρμες οι οποίες «φιλοξενούν» ακίνητα της οικονομίας διαμοιρασμού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με διάθεση «συνεργασίας» με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες εβδομάδες, αντιπροσωπεία εκπροσώπων από γνωστές πλατφόρμες βρέθηκαν στην Αθήνα, όπου και είχαν συναντήσεις με αρμόδια στελέχη της ΑΑΔΕ.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο δημιουργίας ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού, ενός search robot όπως αποκαλείται, μέσω του οποίου θα «σαρώνονται» διαρκώς τα ακίνητα που έχουν ανέβει σε πλατφόρμες, θα διασταυρώνονται και θα βγαίνουν στον αφρό οι παραβάτες.

Αντίστοιχο σύστημα έχει χρησιμοποιήσει η Πορτογαλία και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε επαφή με τη Φορολογική Διοίκηση της χώρας για παροχή τεχνογνωσίας. Με τον ίδιο μηχανισμό θα επιχειρηθεί να ελεγχθούν και τυχόν έξτρα παροχές των ιδιοκτητών, όπως για παράδειγμα υπηρεσίες πρωινού, ξεναγήσεις, υπηρεσίες καθαριότητας και αλλαγής κλινοσκεπασμάτων, προκειμένου να υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =