αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΛένε ότι δεν πρέπει να προσλαμβάνεις φίλους στην επιχείρηση σου. Αλλά μπορείς να το κάνεις, αν εφαρμόσεις 3 κανόνες

Λένε ότι δεν πρέπει να προσλαμβάνεις φίλους στην επιχείρηση σου. Αλλά μπορείς να το κάνεις, αν εφαρμόσεις 3 κανόνες

Όταν μερικοί νέοι άνθρωποι ξεκινούν μια επιχείρηση ή startup, συνήθως το project αποτελείται από τους ίδιους τους ιδρυτές… και τα laptop τους. Στην συνέχεια όμως μπορεί το project να αναπτυχθεί, να υπάρξουν πολλοί πελάτες και να έρθει επίσης μια μεγάλη χρηματοδότηση. Ναι, κάπου εκεί είναι η ώρα για τις πρώτες προσλήψεις.

Και τι γίνεται; Συνήθως οι ιδρυτές προσλαμβάνουν τους φίλους τους. Αφού ο κύκλος τους δεν είναι αχανής. Άρα έχουν ανθρώπους κοντά τους που είτε πήγαιναν… μαζί στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, είτε ήταν συνάδελφοι σε παλαιότερες δουλειές. Όπως λένε πολλοί business γκουρού, αυτό είναι ένα λάθος. Συνήθως μια επιχείρηση που έχει στο εσωτερικό της μόνο φίλους… δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά.

Κι όμως, αυτό το ιδιαίτερο μοντέλο, μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα. Πως; Αρκεί να ακολουθήσεις τους 3 συγκεκριμένους κανόνες που παραθέτει το inc.com.

1# Προσέλαβε μόνο φίλους που θα τους προλάμβανες έτσι κι αλλιώς: Αυτό φαίνεται προφανές. Αλλά συχνά δεν συμβαίνει. Οι ιδρυτές θέλουν να κάνουν προσλήψεις γρήγορα. Και δεν έχουν εμπειρία πάνω σε αυτό το κομμάτι. Το αποτέλεσμα είναι να προσλάβουν λάθος ανθρώπους, για τις εκάστοτε θέσεις.

2# Μίλα ειλικρινά με τους φίλους σου πριν τους προσλάβεις: Πες τους ποιες είναι οι απαιτήσεις που θα έχεις και οι στόχοι που πρέπει να πετύχουν. Μίλα για τις αξίες, το σκοπό και τις προσδοκίες σου από αυτούς. Συζήτησε τους κινδύνους και τις ανησυχίες σου σχετικά με τη φιλία σας έναντι της εργασίας.

3# Διαχειρίσου τους βάσει απόδοσης: Το ότι κάποιος είναι φίλους σου, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει αξιολόγηση. Βλέπε τα αποτελέσματα που φέρνουν οι φίλοι που έχεις βάλει στην επιχείρηση. Να είσαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται. Και να λαμβάνεις τις κατάλληλες αποφάσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 10 =