αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΛάθη από την εφορία, και πολίτες που τρέχουν… στην Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

Λάθη από την εφορία, και πολίτες που τρέχουν… στην Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

Η πίεση αλλά και η προχειρότητα στους φορολογικούς ελέγχους αφενός ταλαιπωρεί τους φορολογούμενους, αφετέρου το δημόσιο χάνει σημαντικά έσοδα. Ο στόχος να μην παραγραφούν φορολογικές υποθέσεις καθώς και η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών να πιάσουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί από τη φορολογική διοίκηση (υπάρχουν και τα μπόνους) οδηγεί σε ανεπανόρθωτα λάθη που κοστίζουν σε χρόνο και σε χρήμα. Οι φορολογούμενοι αναγκάζονται να προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και εφόσον χρειασθεί και στα δικαστήρια για να αποδείξουν το δίκιο τους με βάση τη νομοθεσία.

Και στις περισσότερες περιπτώσεις κερδίζουν, όπως σημειώνει το Capital.gr. Ασχέτως εάν έχουν πάντα δίκιο. Η λανθασμένη εφαρμογή της νομοθεσίας γλιτώνει σε αρκετές περιπτώσεις τους φορολογούμενους ακόμα και εάν έχουν αποκρύψει φορολογητέα ύλη. Με την προχειρότητα των πράξεων του ελεγκτικού μηχανισμού πλήττεται και το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ αντίθετα διογκώνεται ο όγκος εργασίας της διεύθυνσης επίλυσης διαφορών δεδομένου ότι ακόμα και οι συνταξιούχοι για μικροποσά της τάξης των 50-100 ευρώ προσφεύγουν σε αυτήν για να βρουν το δίκιο τους.

Είναι ενδεικτική η  περίπτωση φορολογούμενου που άσκησε προσφυγή στη ΔΕΔ όταν του καταλόγισαν προσαύξηση περιουσίας. Σύμφωνα με την απόφαση 347/2022 η αρμόδια ελεγκτική αρχή (ΚΕΦΟΜΕΠ) καταλόγισε αρχικά φόρο εισοδήματος λόγω προσαύξησης περιουσίας σε βάρος ενός μόνο εκ των δύο συνδικαιούχων κοινού τραπεζικού λογαριασμού, διαπιστώνοντας πως όλες οι αδικαιολόγητης πηγής πιστώσεις αφορούν αποκλειστικά τον ελεγχόμενο. Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι σε αυτές τις περιπτώσεις εφόσον φθάσουν στο δικαστήριο, ο δικαστής το πρώτο πράγμα που ρωτά εάν έγινε επιμερισμός του λογαριασμού. Εάν όχι, η υπόθεση τελειώνει σε μερικά δευτερόλεπτα ακόμα και εάν το δημόσιο έχει δίκιο. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση (347/2022) ο ελεγκτικός μηχανισμός από αβλεψία στην καλύτερη περίπτωση δεν προχώρησε στον επιμερισμό των ποσών στον κοινό λογαριασμό.

Μετά από την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής, κρίθηκε ότι ο καταλογισμός μόνο στον ένα συνδικαιούχο δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς από την ελεγκτική αρχή και γι’ αυτό το λόγο οι πιστώσεις πρέπει να επιμεριστούν στους δύο συνδικαιούχους, κατά τεκμήριο. Με βάση τα παραπάνω, η ελεγκτική αρχή καταλόγισε σε βάρος του έτερου συνδικαιούχου, το 2021, φόρο εισοδήματος για τις χρήσεις 2013 και 2014 για το ήμισυ του ποσού, με την αιτιολογία ότι, λόγω της άσκησης ενδικοφανούς, ο χρόνος παραγραφής για τις εν λόγω χρήσεις έχει παραταθεί κατά ένα έτος. Ωστόσο, η ΔΕΔ ακύρωσε τον εν λόγω καταλογισμό καθώς έκρινε ότι ο χρόνος παραγραφής μετά από άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής παρατείνεται κατά ένα έτος αποκλειστικά εφόσον ο αρχικός καταλογισμός έχει ακυρωθεί για τυπικό λόγο και, σαφώς, αφορά τον ίδιο φορολογούμενο και όχι άλλον (ΔΕΔ 347/2022).

Δηλαδή αφού ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν κατάφερε να “πιάσει” τον πρώτο ελεγχόμενο πήγε στον συνδικαιούχο. Αυτό όμως έγινε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει παραγραφεί. Εάν από την αρχή καταλογίζονταν τα ποσά και στους δύο συνδικαιούχους του λογαριασμού, το δημόσιο θα έβαζε χρήματα στο ταμείο του και η υπόθεση προφανώς δεν θα είχε παραγραφεί.

Όμως υπάρχει και άλλη υπόθεση του ίδιου ελεγκτικού κέντρου, όπου οι ελεγκτές δεν έλαβαν υπόψη κοινό λογαριασμό. Και σε αυτή την υπόθεση καθώς οι ελεγκτικές αρχές καταλόγισαν προσαύξηση περιουσίας παραγνωρίζοντας ότι ο ελεγχόμενος ήταν συνδικαιούχος σε λογαριασμό με τον πατέρα του. Ο ελεγχόμενος άσκησε προσφυγή και στο σκέλος που αφορά την προσαύξηση περιουσία με βάση τον λογαριασμό έγινε δεκτή, ωστόσο βρέθηκαν και άλλα στοιχεία τα οποία καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα στον ελεγχόμενο. Επί της ουσίας η υπόθεση έγινε μερικώς δεκτή.

Τα παραπάνω γεγονότα δείχνουν επίσης ότι οι πολίτες πλέον προστατεύονται μέσω της ΔΕΔ, ενώ από την άλλη γίνεται πασιφανές ότι ορισμένοι ελεγκτές πρέπει να ξαναπεράσουν από τα θρανία της Ακαδημίας. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + four =