αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚ. Δασκαλάκης: Θα δούμε εφαρμογές στα κινητά, που θα καταγράφουν με ποιους ήρθαμε κοντά

Κ. Δασκαλάκης: Θα δούμε εφαρμογές στα κινητά, που θα καταγράφουν με ποιους ήρθαμε κοντά

Σε μια νέα πραγματικότητα θα μπούμε από εδώ και στο εξής, λόγω του Covid-19, ο οποίος έχει μπει στην ζωή μας. Κομμάτι αυτής της πραγματικότητας, θα είναι πιθανότατα και κάποιες εφαρμογές που θα έχουμε στα κινητά μας, και θα «καταγράφουν» με ποιους άλλους ανθρώπους ήρθαμε σε επαφή, έτσι ώστε να ενημερώνονται αυτοί οι άνθρωποι στην περίπτωση που διαγνωστούμε θετικοί στον νέο ιό.

Αυτό και άλλα πολλά περιγράφει μιλώντας στο podcast «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Ο καθηγητής του ΜΙΤ τονίζει μάλιστα ότι συνάδελφοι του κρυπτογράφοι δουλεύουν στο σχεδιασμό τέτοιων εφαρμογών, με κύριο γνώμονα να προασπίσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και να μην μπορεί κάποιος τρίτος – «όπως CIA,NSA» αναφέρει χαρακτηριστικά – να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις νέες βάσεις δεδομένων που θα δημιουργηθούν.

«Αυτό που συζητιέται τώρα είναι διάφορες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα κρατούνε μια βάση δεδομένων η οποία θα εμπεριέχει με ποιους ανθρώπους ήρθες κοντά τον περασμένο μήνα και άπαξ και εσύ εκδηλώσεις συμπτώματα κορωνοϊού θα ενημερώνονται όλοι αυτοί οι οποίοι βρέθηκαν κοντά σου ώστε να έχουν υπόψιν τους ότι μπορεί να, κι αυτοί να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Προφανώς στον σχεδιασμό αυτών των εφαρμογών αυτή τη στιγμή δίνεται μια μεγάλη βάση πάνω στην ιδιωτικότητα, αλλά όπως ξέρεις σε τέτοιες περιπτώσεις ανοίγουνε πολλά παράθυρα για ένα δυστοπικο σενάριο μιας μεγάλης παραβίασης της ιδιωτικότητας μας» σημειώνει ο ίδιος.

Για το τι θα δούμε πιθανότατα μετά την άρση των lockdown: «Εγώ αυτό που φοβάμαι είναι ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά στον κοινωνικό ιστό για να έχουμε αυτή την ανοσία της αγέλης για την οποία έχει μιλήσει πολύς κόσμος και επομένως φοβάμαι ότι ακόμα και δειλά-δειλά να αρχίσουμε να ανοίγουμε θα υπάρξουν και αλλά κύματα, ειδικά από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο».

Ως γνωστόν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που στα μέσα Μαρτίου υπερασπίσθηκε με πάθος από την Αμερική όπου βρίσκεται την ανάγκη να μείνουμε όλοι σπίτι. Σήμερα όμως εκφράζει τον φόβο του ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά στον κοινωνικό ιστό και δεν έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης.

Ο κ.Δασκαλάκης επισημαίνει ότι ο κορονοιός χώρισε σε στρατόπεδα την επιστημονική κοινότητα και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ένα πάρτι συνωμοσιολόγων και τρόλ στο οποίο συμμετείχαν ανά στιγμές και ηγέτες όπως ο Τράμπ και ο Μπόρις Τζόνσον. «Το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο για αρκετές εβδομάδες, μέχρι πλέον η εκθετική αύξηση να κάνει τόσο εμφανή την παρουσία της επιδημίας με τους πολλαπλούς θανάτους» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ καταφέρεται ιδιαίτερα εναντίον του Τράμπ λέγοντας «είναι προφανές για εμένα ότι ο Τραμπ ήταν ξεφτιλισμένος από πριν, αλλά τώρα μπήκε και ένα πιστοποιητικό ξεφτίλας».

Μια σημαντική επίπτωση για τον σπουδαίο Έλληνα καθηγητή είναι ότι η επιδημία θα αφήσει πίσω της εκατομμύρια ανέργους και ανασφάλιστους και κάνει την επισήμανση: «Αυτοί οι άνθρωποι ήτανε χρήσιμοι για εμάς όσο δεν υπήρχε ο κορωνοιος. Τώρα που έκλεισαν τα εστιατόρια και έκλεισαν οι επιχειρήσεις που τους απασχολούσανε, δεν μπορούμε να τους πετάξουμε και να πούμε ‘’τώρα που είμαστε όλοι on line και δεν μας είστε χρήσιμοι ας βάλετε ένα pause στη ζωή σας, μια παύση, και όταν σας ξαναχρειαστούμε θα σας ξαναχρησιμοποιήσουμε΄΄. Πρέπει συλλογικά να μοιραστούμε το κόστος ζωής αυτών των ανθρώπων ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μειωθεί ο δικός μας μισθός».

Απαντώντας στα ερωτήματα του Σταύρου Θεοδωράκη για την χειραγώγηση των πολιτών μέσω των social media από μυστικές υπηρεσίες και άλλα κέντρα, παραδέχεται ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα καθότι «στην ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες, να κρύψεις μέσα στο προϊόν άλφα και το προϊόν βήτα και το γάμα και το δέλτα και ούτω καθεξής». Και προσθέτει ότι πλέον στο ΜΙΤ προσπαθούνε όλοι οι φοιτητές, της πληροφορικής, της επιστήμης των υπολογιστών, να παίρνουν και μαθήματα ηθικής και να γνωρίζουν τις πιθανές κακές χρήσεις της τεχνολογίας.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την συνέντευξη του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη στο Pod.gr.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =