αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚόκκινα δάνεια αξίας 2,1 δισ. ευρώ πούλησε η Alpha Bank στην Hoist Finance

Κόκκινα δάνεια αξίας 2,1 δισ. ευρώ πούλησε η Alpha Bank στην Hoist Finance

Σε συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 2,1 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ σε όρους λογιστικής αξίας) κατέληξε η Alpha Bank και η Hoist Finance. Το χαρτοφυλάκιο με την ονομασία Orbit αποτελείται από δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως καταναλωτικά και υπόλοιπα πιστωτικών καρτών και το τίμημα μεταβίβασης διαμορφώθηκε στα 108 εκατ. ευρώ (7,4% περίπου του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου). Η τιμή πώλησης είναι από τις υψηλότερες που έχουν επιτευχθεί για χαρτοφυλάκια χωρίς εξασφαλίσεις στην ελληνική αγορά και αποδίδεται στο γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο Orbit αποτελείται από πιο πρόσφατα δάνεια με καλύτερο προφίλ ανάκτησης σε σύγκριση με προηγούμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων της τράπεζας.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που εκτιμάται ότι θα γίνει το α΄ τρίμηνο του 2022,  ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) της Alpha Bank θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες και η τράπεζα θα έχει επιτύχει συνολική μείωση του δείκτη κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο έτος, αν συμπεριληφθούν και οι τιτλοποιήσεις των χαρτοφυλακίων Galaxy (αξίας 10,8 δισ. ευρώ) και Cosmos (αξίας 3,4 δισ. ευρώ), που ολοκληρώθηκαν εντός του 2021. Σε απόλυτα νούμερα, η τράπεζα έχει πετύχει μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων άνω των 14 δισ. στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών.

Με βάση τα στοιχεία 9μήνου, το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 8,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 θα μειωθεί στα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους (μετά και την πώληση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο) και στόχος είναι στο τέλος του 2022 το απόθεμα των NPEs να περιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ και στο 1,1 δισ. ευρώ έως το 2024. Αντίστοιχα ο δείκτης NPEs του ομίλου θα διαμορφωθεί στο 6% μετά και την ολοκλήρωση της συναλλαγής στην Κύπρο (project Sky) από 13% το 9μηνο του 2021 και στόχος είναι να υποχωρήσει στο 2% το 2024. Σύμφωνα με πηγές της Alpha Bank, «η ολοκλήρωση μεγάλων και περίπλοκων συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σύντομο χρονικό διάστημα καταδεικνύει την ικανότητα της τράπεζας να υλοποιήσει το σχέδιο μείωσης προβληματικών δανείων υπό απαιτητικές συνθήκες και επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να φέρει εις πέρας το εναπομείναν σκέλος του σχεδίου μείωσης προβληματικών δανείων εντός του 2022».

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =