αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚωνσταντίνος Δασκαλάκης: Πως το… κρασάρισμα του υπολογιστή μου, συνέβαλε στο να λύσω τον γρίφο του Νας

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Πως το… κρασάρισμα του υπολογιστή μου, συνέβαλε στο να λύσω τον γρίφο του Νας

Η πρόσφατη ομιλία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη στο κέντρο της Αθήνας, προσέλκυσε πολύ κόσμο- και ιδιαίτερα άτομα νεαρής ηλικίας. Το It’s Possible ήταν εκεί και παρακολούθησε όλο το event. Μια ομιλία που περιελάμβανε Τεχνητή Νοημοσύνη, Elon Musk, startups, Bitcoin, χάκερ, και λίγο από το μέλλον.

Ο ίδιος είναι πλέον καθηγητής στο MIT. Ωστόσο, ξεκίνησε να δείχνει τις σπουδαίες ικανότητες του σε ηλικία μόλις 27 χρονών. Τι έκανε σε εκείνη τη φάση; Έλυσε τον περίφημο γρίφο του Νας. Όπως διαβάζουμε στο iefimerida, το «θεώρημα του Νας» (Nash solution ή Nash equilibrium στα αγγλικά) είναι μια θεωρητική έννοια ενός παιχνιδιού που περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους παίκτες. Κάθε παίκτης υποτίθεται ότι ξέρει τις στρατηγικές που φέρνουν την ισορροπία των άλλων παικτών. Αν κάθε παίκτης έχει μια επιλεγμένη στρατηγική, τότε κανένας δεν μπορεί να κερδίσει με το να αλλάξει τη στρατηγική του, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες διατηρούν αναλλοίωτη τη δική τους. Οι εναλλαγές των στρατηγικών και το αντίστοιχο κέρδος από αυτές αποτελούν το θεώρημα του Νας.

Ο λόγος που ο γρίφος αυτός έγινε τόσο δημοφιλής είναι επειδή, χωρίς να τον καταλαβαίνουμε, εφαρμόζεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Με την επίλυση αυτού του γρίφου, λοιπόν, θα μπορούσε να προβλεφθεί το τι γίνεται όταν πολλοί άνθρωποι ή οργανισμοί παίρνουν αποφάσεις ταυτόχρονα, τη στιγμή που η απόφαση του καθενός στηρίζεται στην απόφαση των υπολοίπων.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, συνεργάστηκε με τους καθηγητές του Χρήστο Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Berkley και τον καθηγητή Paul Goldberg του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και εν τέλει απέδειξε μέσω της διατριβής του με τίτλο «The complexity of Nash Equilibria» πως για κάποια πολύπλοκα συστήματα η εύρεση του σημείου ισορροπίας, κατά τον Νας, είναι υπολογιστικά ανέφικτη. Κοινώς, ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί αυτή η ισορροπία.

Έχει ενδιαφέρον όμως, να εστιάσουμε στην χρονική περίοδο όπου ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης όδευε προς στην λύση του γρίφου. Έτσι όπως την περιγράφει ο ίδιος. Με τον παράγοντα της τύχης… να παίζει τον ρόλο του. «Σε ό,τι και αν κάνεις υπάρχει ο παράγων τύχη, αλλά είναι ένα μικρό ποσοστό. Ένα κομμάτι της απόδειξης για τον γρίφο του Νας, το σκέφτηκα σπίτι, όταν είχε “κρασάρει” ο υπολογιστής μου και περίμενα να ανοίξει. Αν δούλευε ο υπολογιστής, μπορεί να μην προχωρούσε το θέμα. Επίσης, από μια στιγμή και μετά ξέραμε ότι θα το λύσουμε. Νιώσαμε το απόλυτο δέος για αυτό που μπορούσε να συμβεί. Ένιωθα πως ήλθα σε επαφή με μια αρμονία στο σύμπαν», έχει δηλώσει ο ίδιος, σε παλαιότερη συνέντευξη του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − four =