αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚουκάκι: Η περιοχή στην οποία υπάρχουν 528 ενεργές καταχωρήσεις στην Airbnb. Και έχουν έρθει τα πάνω- κάτω

Κουκάκι: Η περιοχή στην οποία υπάρχουν 528 ενεργές καταχωρήσεις στην Airbnb. Και έχουν έρθει τα πάνω- κάτω

Σε μια εποχή που οι τιμές των διαμερισμάτων απλά παραμένουν σταθερές διακόπτοντας την κατακόρυφη πτώση των τελευταίων ετών ή στην καλύτερη περίπτωση σημειώνουν οριακή αύξηση της τάξης του 1%, μια μικρή περιοχή της Αθήνας καταγράφει θεαματικές επιδόσεις που καμία σχέση δεν έχει με την υπόλοιπη αγορά. Ο λόγος για το Κουκάκι που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τους τουρίστες που επιλέγουν πλατφόρμες ενοικίασης διαμερισμάτων όπως η Airbnb για τις διακοπές τους.

Μια ματιά στα στοιχεία του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX είναι ενδεικτική. Τον Ιανουάριο του 2016 η μέση ανώτερη τιμή για μια μεταχειρισμένη κατοικία στο Κουκάκι διαμορφωνόταν στα 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δύο χρόνια μετά και ενώ στην αγορά μιλάνε μόλις για σταθεροποίηση των τιμών, στην ίδια περιοχή η μέση ανώτερη τιμή διαμορφώνεται στα 1.650 ευρώ το τετραγωνικό καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 83%!

Σύμφωνα με τον κ. Αναστάσιο Στασινόπουλο, μεσίτη του γραφείου RE/MAX Fidelity Brokers που ειδικεύεται στην αγορά του κέντρου της Αθήνας, ο λόγος για το φαινόμενο αυτό οφείλεται κατά αποκλειστικό λόγο στις πλατφόρμες τύπου Airbnb. Τα διαμερίσματα που πωλούνται στην περιοχή στοχεύουν αποκλειστικά σε όσους ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν για εκμετάλλευση. Αποτέλεσμα είναι οι τιμές να ξεφεύγουν για όσους ψάχνουν διαμέρισμα για ιδιοκατοίκηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ιστοσελίδα AIRDNA στο Airbnb υπάρχουν 528 ενεργές καταχωρήσεις για την περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενοικιαζόμενων είναι ολόκληρα διαμερίσματα ενός με δύο δωματίων. Επίσης φαίνεται ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται τόσο ιδιοκτήτες που απλά νοικιάζουν το διαμέρισμα τους όσο και επαγγελματίες διαχειριστές που νοικιάζουν παραπάνω από ένα διαμέρισμα.

Πέρα από το Κουκάκι, άνοδο στις αγοραπωλησίες εμφανίζουν και άλλες περιοχές του κέντρου όπως το Θησείο, τα Εξάρχεια και ο Νέος Κόσμος χωρίς όμως να παρουσιάζουν τέτοια θεαματική αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο στο Κουκάκι τα διαμερίσματα που βγαίνουν προς πώληση είναι λίγα σε σχέση με την ζήτηση που διαμορφώνεται. Σύμφωνα με τον ίδιο ενεργοί στην αγορά του κέντρου είναι ξένοι πολίτες από την Κίνα, την Τουρκία και την Βόρεια Ευρώπη αλλά στην αγορά «εξακολουθούν να κυριαρχούν οι Έλληνες αγοραστές».

«Τα διαμερίσματα στο Κουκάκι αντιμετωπίζονται πλέον ως επενδυτικά ακίνητα και όχι ως οικιστικά», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αθηνών – Αττικής κ. Λευτέρης Ποταμιάνος προσθέτοντας ότι οι υποψήφιοι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις της τάξης του 8%, κοντά δηλαδή σε αυτές των επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία και καταστήματα). Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο το αγοραστικό ενδιαφέρον στο κέντρο της Αθήνας έχει ανέβει τους τελευταίους μήνες με αρκετούς Έλληνες και ξένους να αγοράζουν ακίνητα. Μερικές φορές εμφανίζεται και το φαινόμενο να αγοράζει κάποιος και 10 με 15 ακίνητα σε μια και μόνο περιοχή.

Πηγή: insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =