αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Κοντρολάρουν τις δικές τους σκέψεις»: 3+1 ψυχολογικά skills που έχουν οι πραγματικά ευφυείς άνθρωποι

«Κοντρολάρουν τις δικές τους σκέψεις»: 3+1 ψυχολογικά skills που έχουν οι πραγματικά ευφυείς άνθρωποι

Υπάρχουν σίγουρα πολλά life hacks που χρησιμοποιούν οι έξυπνοι άνθρωποι για να προχωρήσουν στη ζωή τους. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι αν θέλετε κάποιος να σας κάνει μία χάρη, κάντε κάτι καλό για αυτόν λίγες μέρες πριν. Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να ισορροπήσουν… τη ζυγαριά. Τους αρέσει να ανταποδίδουν, είναι ένα είδος νοοτροπίας.

Υπάρχουν άλλες ψυχολογικές ικανότητες και δεξιότητες που χρησιμοποιούν οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι; Ναι. Εδώ είναι τέσσερις από αυτές, όπως τις διαβάσαμε στο αμερικανικό learning-mind.com.

Κοντρολάρουν τις σκέψεις τους

Είναι πολύ εύκολο να μπούμε στην παγίδα και να πιστεύουμε ότι οι σκέψεις μας είναι απλώς ιδέες και φράσεις που μπαίνουν και βγαίνουν από το μυαλό μας και όχι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε.

Οι έξυπνοι άνθρωποι όμως, κοντρολάρουν τις σκέψεις τους. Όταν είσαι μέσα σε μια δύσκολη καθημερινότητα για παράδειγμα, μπορείς να στρέψεις το μυαλό σου στις… διακοπές. Φυσικά, δεν μπορούμε να περάσουμε όλη τη ζωή μας σε διακοπές. Αλλά μπορούμε να πάρουμε αυτά τα συναισθήματα ενθουσιασμού, ευτυχίας, χαλάρωσης και θετικότητας που μας βγάζουν, και να τα χρησιμοποιήσουμε σε δύσκολες μέρες όπως τα πρωινά της Δευτέρας. Γιατί θα κάνει τη διαφορά; Γιατί η θετικότητα έλκει τη θετικότητα. Και το πιο σημαντικό: Η αρνητικότητα κάνει το ίδιο. Σίγουρα, δεν θα είστε διακοπές τη δεδομένη στιγμή, αλλά θα μεταφέρετε αυτά τα συναισθήματα ενθουσιασμού και ευτυχίας στην εργάσιμη ημέρα. Αυτό θα έχει μια θετική επίδραση στη μέρα σας και στην αλληλεπίδραση σας με τους άλλους.

Ομοίως, όλη μας η ζωή αποτελείται από τις σκέψεις μας. Αν είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε, θα ζήσουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Είναι κοινωνικά ευφυείς, και δεν δείχνουν πάντα την ευφυΐα τους

Φανταστείτε ότι μόλις περάσατε το πτυχίο σας και είστε ενθουσιασμένοι και το λέτε σε φίλους. Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος πεταγόταν και έλεγε ότι πήρε ένα… ανώτερο πτυχίο στο ίδιο πεδίο; Υπάρχει πάντα κάποιος που ξέρει περισσότερα από εσάς και δεν διστάζει να σας το πει. Όλοι θέλουμε να ξέρουν οι άλλοι πόσο έξυπνοι είμαστε. Αλλά όταν ”κοστίζει” σε άλλους ανθρώπους, τους κλέβει τα φώτα ή καταστρέφει τη στιγμή τους, δεν είναι έξυπνο. Στην πραγματικότητα, είναι εντελώς ηλίθιο.

Εάν χρειάζεται να ενισχύσετε το δικό σας ”εγώ” καταρρίπτοντας τα επιτεύγματα άλλων ανθρώπων, δεν είστε κοινωνικά έξυπνοι.

Η κοινωνική νοημοσύνη είναι η κατανόηση ότι όλοι χρειαζόμαστε τις στιγμές μας ως το κέντρο της προσοχής. Όλοι αξίζουμε τα φώτα της δημοσιότητας για τα επιτεύγματά μας. Αναγνώριση για τις γνώσεις μας, τις έξυπνες κινήσεις μας. Αλλά το να επιτρέπετε στους άλλους να απολαμβάνουν τα φώτα της δημοσιότητας είναι ένας πιο έξυπνος τρόπος για να δείξετε την ευφυΐα σας.

Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι συνδέουν τα συναισθήματά τους και την στιγμή περηφάνιας τους με εσάς, όταν τους αφήνετε να μοιραστούν τις καλύτερες στιγμές τους.

Ξέρουν ότι τα περισσότερα πράγματα θα περάσουν

Υπάρχει μια ικανότητα που έχουν οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι που είναι η γνώση ότι τα περισσότερα πράγματα θα περάσουν. Ακόμα και τα πιο δύσκολα γεγονότα που βιώνουμε στη ζωή, κάποια στιγμή θα μείνουν πίσω στον χρόνο. Αυτή είναι μια από εκείνες τις ψυχολογικές δεξιότητες που μαθαίνονται με τον χρόνο και την εμπειρία. Γιατί πρέπει να περάσεις από δύσκολες στιγμές και να βγεις… από την άλλη πλευρά για να το μάθεις.

Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να επισκέπτεστε ξανά το παρελθόν για να οπλιστείτε για να αντιμετωπίσετε το μέλλον. Δεν πρέπει όμως να κολλάτε εκεί.

Αποδέχονται την ευθύνη για τη δική τους δύσκολη θέση

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει μια τάση να θέλουμε να κατηγορήσουμε οποιονδήποτε εκτός από τον εαυτό μας για τη δική μας δύσκολη θέση. Είναι γραμμένο στο DNA μας ότι πρέπει να κατηγορούμε κάποιον άλλο για ό,τι πήγε στραβά στη ζωή μας.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό εδώ. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν «locus of control». Είναι ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο της ζωής του. Αυτό μπορεί να αναφέρεται στις επιτυχίες αλλά και στις αποτυχίες μας. Αποδίδουμε αυτόν τον έλεγχο σε εσωτερικούς παράγοντες (τους εαυτούς μας) ή εξωτερικούς παράγοντες (άλλοι, περιβάλλον κ.λπ.).

Ωστόσο, κάποιος που ρίχνει την ευθύνη στους άλλους, θα πει ότι οι λόγοι της αποτυχίας του ήταν οι γονείς του που δεν τον ξύπνησαν εγκαίρως για να πάει έγκαιρα στις εξετάσεις. Ή ότι οι δάσκαλοί του δεν του δίδαξαν από τα σωστά βιβλία ή ότι η τάξη ήταν πολύ ζεστή/κρύα.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Σίγουρα στη ζωή κάποια πράγματα είναι εκτός του ελέγχου μας. Μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα που καταστρέφουν τις πιθανότητές μας. Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που αναλαμβάνουν σταθερά την ευθύνη για τις δικές τους επιτυχίες ή πτώσεις, είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι γενικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − two =