αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚοντά στην απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ο ελληνοαμερικανός Τζον Κάλαμος

Κοντά στην απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ο ελληνοαμερικανός Τζον Κάλαμος

Το ελληνοαμερικανικό σχήμα Calamos – Exin Group έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, που με βάση τις πληροφορίες βαίνει προς ολοκλήρωση. Επικεφαλής του σχήματος, είναι ο ελληνοαμερικανός επενδυτής, Τζον Κάλαμος. Γεννημένος στην Αμερική, από Έλληνες γονείς.

Παρά το γεγονός ότι μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας την περασμένη Παρασκευή δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα κατ’ αρχάς έχει «κλείσει» και απομένουν επιμέρους ζητήματα της συμφωνίας, όπως το θέμα της πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου (bankassurance).

Όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή, στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής εξετάστηκαν τρεις προσφορές, του Exin Group, του κινεζικού ομίλου Fosun και της επίσης κινεζικής εταιρείας Gongbao, που συμμετείχε και αυτή στη διαγωνιστική διαδικασία. Η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία φέρεται να προκρίνεται, καθώς υπέβαλε τη μεγαλύτερη προσφορά, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται μεταξύ 700 – 750 εκατ. ευρώ και αφορά στο 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στο προσφερόμενο τίμημα περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή ομολόγου 50 εκατ. ευρώ τύπου perpetual bond (τίτλοι αέναης διάρκειας), που είχε εκδώσει η Εθνική Τράπεζα για λογαριασμό της ασφαλιστικής. Η σύμβαση θα περιλαμβάνει, επίσης, τη συμφωνία bankassurance για 10 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για μία πενταετία.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο της υποχρέωσης που είχε αναλάβει η τράπεζα για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Στη διαδικασία συμμετείχαν τρεις κινεζικοί όμιλοι –Fosun, Gongbao και Wintim–- και το ελληνοαμερικανικό σχήμα, που μπήκε εξαρχής στη διεκδίκηση με αξιώσεις. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης στην παρούσα φάση δεν περιλαμβάνει τη θυγατρική στην Κύπρο, καθώς και τη δραστηριότητα στη Ρουμανία.

Με δεδομένο ότι ο προτιμητέος επενδυτής έχει επιλεγεί, αναμένεται πλέον η επισημοποίηση της απόφασης με την υπογραφή του προσυμφώνου μεταξύ των δύο μερών. Σήμερα άλλωστε αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής να υπογράψει τη διαβεβαίωση για την ορθότητα των στοιχείων που έχει διαθέσει στους επενδυτές (seller’s warranty) και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας ή το αργότερο έως την επoμένη. Από την πλευρά της τράπεζας, που ως μέτοχος είναι και ο πωλητής, μένει να διευκρινιστεί εάν θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας ή αν το θέμα θα έρθει στην προγραμματισμένη ετήσια γενική συνέλευση που αναμένεται στα τέλη Ιουνίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − thirteen =