αρχικηVIRALΚοινό πτυχίο θα δίνουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το διάσημο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Κοινό πτυχίο θα δίνουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το διάσημο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Για πρώτη φορά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνει προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Πρόκειται για κοινά πτυχία, τα λεγόμενα joint degree, που θα δίνονται από τα δύο ιδρύματα μαζί, ενώ η φοίτηση θα διαρκεί τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και ένα στις ΗΠΑ για τους έλληνες φοιτητές. Για τους αμερικανούς φοιτητές θα ισχύει το αντίστροφο.

Τα πτυχία που θα λάβουν οι πρώτοι φοιτητές, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στη μεγάλη αυτή συνεργασία (και φυσικά θα περιλαμβάνουν ένα τίτλο μάστερ όπως ισχύει ήδη στη χώρα μας), θα αναφέρουν έτσι ότι πρόκειται για τίτλους σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Κολούμπια των ΗΠΑ.

Οπως αναφέρουν οι αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στη συμφωνία αυτή κατέληξε ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας ύστερα από συνάντηση που είχε προ δεκαημέρου με τις πρυτανικές Αρχές του αμερικανικού ιδρύματος.

Αυτό βέβαια είναι μόνο η αρχή γιατί φαίνεται ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια διεκδικούν πιεστικά να αυξήσουν τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις με το ελληνικό ίδρυμα. Συνεργασίες σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο με το Πολυτεχνείο ζήτησαν ακόμη με πρωτοβουλία τους το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οσον αφορά τη συνεργασία του ΕΜΠ με το Κολούμπια, αποφασίστηκε ότι θα αρχίσει σε 12 μήνες, με τους πρώτους φοιτητές του ΕΜΠ να επιλέγονται αποκλειστικά με κριτήρια αριστείας. Τα δίδακτρα του μέρους των σπουδών τους που θα γίνει στην Αμερική (παρόλο που θα είναι μειωμένα) θα καλύπτονται από δωρεές και υποτροφίες, για την εξασφάλιση των οποίων οι πρυτανικές Αρχές του ΕΜΠ βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 7 =