αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚοινή εταιρία στην Ελλάδα έφτιαξαν Wind και Vodafone

Κοινή εταιρία στην Ελλάδα έφτιαξαν Wind και Vodafone

Σε συμφωνία για επιχειρηματική σύμπραξη στην Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης των 5.200 κεραιών κινητής που είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας προχώρησαν οι Wind και Vodafone, συστήνοντας εταιρεία κοινής συμμετοχής για τη διαχείριση του παθητικού εξοπλισμού των σταθμών βάσης. 

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, ενώ η αξία της συμφωνίας «κοστολογεί» τον παθητικό εξοπλισμό των δικτύων, ήτοι τις 5.200 κεραίες στο 1 δισ. ευρώ! 

Σημειώνεται ότι η συμφωνία αφορά μόνο τις… κολώνες, δηλαδή μόνο τις κεραίες και επ’ ουδενί δε σχετίζεται με άλλους είδους συμπράξεις, όπως το δίκτυο, τα καλώδια και όλη τη «διαδρομή» παροχής των υπηρεσιών, που παραμένουν σε κάθε πάροχο ξεχωριστά όπως έχουν και σήμερα. 

Πιο αναλυτικά, η Crystal Almond Sarl, μητρική εταιρεία της Wind Ελλάς και η Vodafone Europe B.V., 100% θυγατρική εταιρεία του Vodafone Group Plc. που ελέγχει και τη Vodafone Ελλάς προχώρησαν σε συμφωνία για τη δημιουργία της κοινής εταιρείας 

Vantage Towers Greece, με το διακριτικό τίτλο «TowerCo». Η νέα εταιρεία θα διαθέτει και θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας για τις δύο εταιρείες στην Ελλάδα. 

Έτσι, θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερους από 5.200 σταθμούς βάσης. 

Η μητρική της Wind Ελλάς, η Crystal Almond θα συμμετέχει στη νεοσύστατη εταιρεία με ποσοστό 38%, ενώ η μητρική της Vodafone Ελλάς, η Vodafone Europe B.V. θα κατέχει το 62% της Vantage Towers Greece. 

Όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα με κοινές ανακοινώσεις από τους δύο ομίλους, στη συμφωνία μπήκε δικαίωμα προαίρεσης (Call option), όπου μελλοντικά η συμμετοχή της Crystal Almond θα μεταβιβαστεί στο Vodafone Group Plc., με το συνολικό ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. 

Η μεταβίβαση του 38% της Crystal Almond στην Vantage Towers Greece θα γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, με την τιμή να προσαυξάνεται κατά 5% εάν το δικαίωμα προαίρεσης δεν έχει ασκηθεί έως την 1η Ιουλίου 2021. 

Παράλληλα με την παραπάνω συμφωνία, η Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μια νέα πολυετή συμφωνία με την Vantage Towers Greece (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών -“MSA”) αρχικής διάρκειας οκτώ ετών, και δυνατότητα ανανέωσης για τρεις επιπλέον περιόδους διάρκειας επίσης οκτώ ετών η καθεμιά. Μεταξύ άλλων, με βάση τη συμφωνία αυτή, η Vantage Towers Greece θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρείες. 

Μιλώντας για τη συμφωνία, ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και  διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας δήλωσε: «Οι τελευταίοι μήνες ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων δικτύων τηλεπικοινωνιών ώστε οι κοινωνίες μας να παραμείνουν συνδεδεμένες. Η ίδρυση της Vantage Towers Greece θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της εξέλιξης και περαιτέρω ανάπτυξης μιας νέας αγοράς για την φιλοξενία παθητικών υποδομών στη χώρα μας, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια πιο ψηφιακή, πράσινη Ελλάδα». 

Από την πλευρά του, ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND, δήλωσε: «Η συμφωνία για τη δημιουργία της «TowerCo», όπως και η προηγούμενη συμφωνία για την κοινή χρήση δικτύου, θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, απελευθερώνοντας πόρους και κεφάλαια ώστε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ένταση σε νέες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες επικοινωνίας προς όφελος των πελατών μας.»

Σημειώνεται τέλος πως η συμφωνία υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

Πηγή: Liberal.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 11 =