αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚλείνουν μαζικά καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς- Αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς

Κλείνουν μαζικά καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς- Αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς

Στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων τους προχωρούν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια στιγμή Δήμοι, επιμελητήρια, τοπικοί βουλευτές αλλά και οι εργαζόμενοι των τραπεζών αντιδρούν, αφού όπως εξηγούν το κλείσιμο καταστημάτων σε νησιά, ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, καταδικάζει τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους σε αποκλεισμό ή τεράστιου κόστους μετακινήσεις.

«Με λύπη ενημερωθήκαμε για την απόφασή σας να αναστείλετε τη λειτουργία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας των Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το δυσάρεστο αυτό γεγονός, έρχεται να επιβαρύνει, έτι περισσότερο, την ήδη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Δημοτικής Ενότητας Φερών. Στους οικισμούς των Φερών ζουν, κυρίως, ηλικιωμένοι και υπερήλικες, συνταξιούχοι, αγρότες και μετανάστες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά από πολλά χρόνια εργασίας στην ξενιτιά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ώστε να αξιοποιούν διεξοδικά τις υπηρεσίες ebanking. Με το κλείσιμο του καταστήματος, θα είναι αναγκασμένοι να ταλαιπωρούνται αφάνταστα μετακινούμενοι 30 και 40 χιλιόμετρα από τα χωριά τους στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό, να κάνουν ανάληψη, κατάθεση». Είναι το απόσπασμα από το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο στην Αλεξανδρούπολη και απευθύνεται στη διοίκηση της ΕΤΕ.

Aκόμη μεγαλύτερη είναι η αναστάτωση σε συνδυασμό με ένα βαθύ αίσθημα εγκατάλειψης των ακριτικών περιοχών από το κλείσιμο καταστημάτων που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αποτελεί τον φυσικό διάδοχο της τέως Αγροτικής Τράπεζας, την οποία εξαγόρασε και τώρα σβήνει τα αποτυπώματά της ακόμη και από αμιγώς αγροτικές περιοχές. Ανακοίνωσε εν μέσω θέρους και με ανοικτές τις πληγές της πανδημίας το κλείσιμο 64 καταστημάτων, η Εθνική προετοιμάζεται να κλείσει 25 καταστήματα και η Αττικής περίπου 12, χωρίς, φυσικά, να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες της κοινωνίας και πολύ περισσότερο των εργαζομένων τους.

Ροδολίβος, Κόνιτσα, Σπάτα, Αργος, Νεάπολη Βόλου, Νέα Κρήνη, Γαστούνη, Νεμέα, Πολίχνη Θεσσαλονίκης, Ακράτα, Κάτω Τούμπα, Αλίαρτος, Στυλίδα, Ιτέα, Οιχαλία Τρικάλων, Σέρβια, Δημητσάνα, Κοζάνη, Μουζάκι, Νεάπολη Λακωνίας, Λεωνίδιο, Μελιγαλάς, Λιμενάρια, Μαντούδι, Νεάπολη Λασιθίου, Γουμένισσα, Ανωγεία, Σκύδρα, Καστέλι, Αμοργός, Ληξούρι, Σίφνος, Κρέστενα, Παραμυθιά, Αρτα, Πάργα. Αυτές είναι ορισμένες από τις πόλεις στις οποίες έχει ανακοινωθεί λουκέτο από την Πειραιώς, προκειμένου να περιοριστεί το δίκτυό της στα 420 από τα 484 καταστήματα.

«Το υποκατάστημα της Πειραιώς στο Μουζάκι εξυπηρετεί περισσότερες από 27 κοινότητες και οικισμούς μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης με πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο λόγω της μορφολογίας της όσο και λόγω των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της.

Συγχρόνως, εξυπηρετεί το σύνολο της επαγγελματικής, επιχειρηματικής, αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής», αναφέρει ο δήμαρχος Μουζακίου, Φ. Στάθης, σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον γενικό διευθυντή της Πειραιώς, Β. Κουτεντάκη. «Διαρρηγνύει αλόγιστα την αδιάλειπτη σχέση της –λόγω ΑΤΕ– με την ελληνική επαρχία, τα νησιά μας, τις τοπικές κοινωνίες, με κοινωνικές ομάδες και την ελληνική οικογένεια. Σπάει μακροχρόνιους δεσμούς με ανυπολόγιστες συνέπειες μεσοπρόθεσμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ), ο οποίος επίσης καταγγέλλει και «μεθοδεύσεις της Τράπεζας αναφορικά με μετακινήσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων από το δίκτυο καταστημάτων».

«Η Σκύδρα είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο αυτών των προϊόντων στη χώρα μας. Σ΄ έναν τέτοιο δυναμικό Δήμο δεν νοείται να μη λειτουργεί έστω ένα τραπεζικό κατάστημα. Μάλιστα, η συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας με την Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησε αυξημένες ευθύνες στην τελευταία απέναντι στην κοινωνία και στον κόσμο του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής μας, που είναι κατά βάση αγροτικός», επισήμανε η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, προς τον υπ. Οικονομικών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =