Η κεφαλαιοποίηση της Amazon αρχίζει πλέον να προσεγγίζει αυτήν της Apple. Ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου επεκτείνεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια, με τη χρηματιστηριακή του αξία να υπερβαίνει τα 902 δισ. δολάρια μέσα στην εβδομάδα. Αν και η κεφαλαιοποίηση της Apple παραμένει υψηλότερη, στα 935 δισ. δολάρια, ο τεχνολογικός γίγαντας κινείται με βραδύτερους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.
Η κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών είναι περίπου ίση με το ΑΕΠ της Ιταλίας (1,85 τρισ. δολάρια). Το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (21,7 τρισ. δολάρια) προσεγγίζει τη συνολική κεφαλαιοποίηση των 100 μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, φθάνοντας τα 20 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου. Σύμφωνα με την PwC, πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 15% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με τον κλάδο τεχνολογίας να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε όρους κεφαλαιοποίησης.
Στη διάρκεια της εβδομάδας, η τιμή της μετοχής της Amazon έφθασε τα 1.859 δολάρια. Αυτή η άνοδος αποδίδεται στο ότι οι πωλήσεις στη διάρκεια των ετήσιων εκπτώσεων για τα μέλη του Amazon Prime ξεπέρασαν τα 100 εκατ. δολάρια μέσα σε μία ημέρα.
Η ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Amazon αποτυπώνεται στις υψηλές αποδόσεις της μετοχής της, η τιμή της οποίας έχει αυξηθεί 60% από τις αρχές του έτους. Από την άλλη πλευρά, η τιμή της μετοχής της Apple έχει αυξηθεί μόνον 12% μέσα στο 2018. Πρόκειται για σαφώς συντηρητικότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2007 που είχε κυκλοφορήσει το πρώτο iPhone. Ο τεχνολογικός κολοσσός ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση της ExxonMobil το 2011 και βρέθηκε στην κορυφή των αμερικανικών ομίλων με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.
Αναλυτές της αγοράς υπογραμμίζουν ότι η διαφορά στην κεφαλαιοποίηση της Apple και της Amazon μπορεί να είναι ακόμα πιο μικρή, διότι η πρώτη «μαζεύει» τις μετοχές που βρίσκονται σε κυκλοφορία, όταν η τελευταία εκδίδει νέες μετοχές κάθε τρίμηνο για να ανταμείψει τους υπαλλήλους της. Η κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας υπολογίζεται από τον αριθμό των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία επί της τρέχουσας τιμής της μετοχής. Η Apple δαπάνησε 23 δισ. δολάρια για την επαναγορά μετοχών της, μειώνοντας τον αριθμό όσων βρίσκονται σε κυκλοφορία. Από τις οικονομικές καταστάσεις του τριμήνου του Ιουνίου θα φανεί αν η Apple συνέχισε την επαναγορά μετοχών, μια κίνηση που θα περιόριζε ακόμα περισσότερο τον αριθμό αυτών που κυκλοφορούν, μειώνοντας την κεφαλαιοποίησή της κάτω από τα 935 δισ. δολάρια που απεικονίζονται στις χρηματιστηριακές πλατφόρμες.
Από τη δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο Nasdaq πριν από 20 χρόνια, η μετοχή της Amazon έχει καταγράψει κέρδη πάνω από 123.000%. Αν, δηλαδή, ένας επενδυτής είχε αγοράσει τότε μία μετοχή της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος έναντι 18 δολαρίων, σήμερα θα είχε συγκεντρώσει πάνω από 22.200 δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του σπασίματος (split) τρεις φορές από τη δεκαετία του 1990.
Η Αmazon, μαζί με τη Netflix, τη συνδρομητική εταιρεία ψυχαγωγίας μέσω Διαδικτύου, και ορισμένες άλλες εταιρείες τεχνολογίας πρωταγωνιστούν στο ράλι της Wall Street κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Η PwC επισημαίνει πως ο τεχνολογικός κλάδος εμφανίζει, παγκοσμίως, την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, και την ηγετική θέση σε αυτόν κατέχουν οι αμερικανικές εταιρείες. Ακολουθούν ο χρηματοοικονομικός κλάδος και ο κλάδος καταναλωτικών ειδών.
Οι 100 κορυφαίες
Η Apple εξακολουθεί να παρουσιάζει την υψηλότερη αποτίμηση επί επτά συναπτά έτη, παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα της PwC για τις 100 κορυφαίες εταιρείες όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή τους. Η εταιρεία ορκωτών λογιστών επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των αγορών κεφαλαίου, που διευκολύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των καινοτομιών. Στην κορυφαία δεκάδα εντοπίζονται οκτώ αμερικανικές εταιρείες και δύο κινεζικές. Ενα χρόνο πριν, οι δέκα εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ήταν μόνον αμερικανικές. Από τις 100 κορυφαίες εταιρείες, οι 54 είναι αμερικανικές.
Πηγή: Καθημερινή