αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚι όμως, υπήρχε διαδίκτυο το 1973. Και ένα σχεδιάγραμμα αποκαλύπτει την «εικόνα» του

Κι όμως, υπήρχε διαδίκτυο το 1973. Και ένα σχεδιάγραμμα αποκαλύπτει την «εικόνα» του

Πολύ πριν μετατραπεί στον σημερινό τεράστιο «ωκεανό» πληροφοριών που μεταφέρει zettabyte πληροφοριών στα παγκόσμια δίκτυα, η χρήση του Διαδικτύου ήταν πολύ πιο απλή. Πριν από μισό αιώνα, το σύνολο του ARPANET, που αποτέλεσε το πρώτο δίκτυο μεταγωγής πακέτου και αργότερα συνέθεσε το παγκόσμιο Διαδίκτυο, αποτελούνταν από 45 ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ήταν συνδεδεμένοι σε 40 κόμβους.

Ο πιο κάτω χάρτης απεικονίζει πώς ήταν το Διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 1973. Σχεδιάστηκε από το πρακτορείο Advanced Research Projects (που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Defense Advanced Research Projects), στο πλαίσιο έκθεσης που έγινε για την καταγραφή του ARPAnet και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1978.

Οι πρωτοπόροι που ασχολήθηκαν με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Διαδίκτυο προέρχονταν από τα τμήματα τεχνολογίας και ερευνητικά ιδρύματα όπως το MIT, το Χάρβαρντ, το UCLA, καθώς και το Xerox και το ερευνητικό κέντρο Ames της NASA.

Όπως σημειώνει το CNN Greece, τα τετράγωνα που βλέπουμε στον χάρτη απεικονίζουν τους κόμβους οι οποίοι ονομάζονταν πύλες (αποτελούσαν τα routers), ενώ τα οβάλ απεικονίζουν τους «οικοδεσπότες»(hosts), που ήταν επί της ουσίας οι κεντρικές μονάδες υπολογιστών που συνδέονταν με αυτές τις πύλες.

Μία από τις πιο συνηθισμένες κεντρικές μονάδες ήταν των 36-bit, «PDP-10», που εμφανίζεται επανειλημμένα στον εν λόγω χάρτη.

Μέχρι τον Mάϊο του 1973, 42 «hosts ήταν συνδεδεμένοι με 36 κόμβους στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και μίας δορυφορικής σύνδεσης στη Χαβάη, σύμφωνα με έναν παρόμοιο χάρτη που έφερε στο φως ο David Newbury.

Τον Σεπτέμβριο του 1973, το Διαδίκτυο έγινε παγκόσμιο: μια υπερατλαντική δορυφορική σύνδεση συνέδεσε το Norwegian Seismic Array (NORSAR) στο ARPANET, κάνοντας την Νορβηγία την πρώτη χώρα εκτός των Η.Π.Α. που συνδέθηκε στο δίκτυο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − four =