αρχικηVIRALΚι όμως, το πιο δημοφιλές μάθημα στο πανεπιστήμιο του Γέιλ είναι αυτό που έχει να κάνει με την ευτυχία στη ζωή

Κι όμως, το πιο δημοφιλές μάθημα στο πανεπιστήμιο του Γέιλ είναι αυτό που έχει να κάνει με την ευτυχία στη ζωή

Στις 12 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των εγγραφών στο πανεπιστήμιο του Γέιλ για το τμήμα της ψυχολογίας, το μάθημα «Ψυχολογία και Καλή Ζωή» είχε περίπου 300 φοιτητές που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Μέσα σε τρεις ημέρες, το νούμερο διπλασιάστηκε ενώ τις ημέρες που ακολούθησαν περίπου 1.200 φοιτητές, περίπου το ένα τέταρτο των προπτυχιακών φοιτητών του πανεπιστημίου, είχαν εγγραφεί. Το μάθημα, που διδάσκεται δύο φορές την εβδομάδα από την την 42χρονη καθηγήτρια Ψυχολογίας Λάουρι Σάντος, προσπαθεί να διδάξει στους φοιτητές πως να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη και πιο ικανοποιητική ζωή εστιάζοντας στη θετική ψυχολογία και στην αλλαγή της συμπεριφοράς. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, το μάθημα γίνεται με την βοήθεια 24 υπότροφων φοιτητών.

«Οι φοιτητές θέλουν να αλλάξουν, να είναι πιο ευτυχισμένοι και να αλλάξουν την κουλτούρα εδώ στο πανεπιστήμιο» ανέφερε η Δρ. Σάντος σε συνέντευξή της.

«Με έναν στους τέσσερις φοιτητές του Γειλ να παρακολουθεί το μάθημα, εάν δούμε τα παιδιά να υιοθετούν καλές συνήθειες, να δείχνουν ευγνωμοσύνη, να χρονοτριβούν λιγότερο, να αυξάνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, στην ουσία φέρνουμε την αλλαγή στη νοοτροπία της σχολής» αναφέρει. Η καθηγήτρια θεωρεί ότι οι φοιτητές ενδιαφέρονται για το μάθημα αυτό, επειδή στο λύκειο, αναγκάστηκαν να φέρουν σε δεύτερη μοίρα την ευτυχία τους έτσι ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, υιοθετώντας βλαβερές συνήθειες ζωής που οδηγούν σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «κρίσεις ψυχικής υγείας που συναντάμε σε μέρη όπως το Γέιλ».

Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε το 2013 το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, ποσοστό πάνω από το 50% των φοιτητών αναζήτησε ψυχολογική υποστήριξη από το πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια της φοίτησής του εκεί. «Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς είναι αγχωμένοι, δυστυχισμένοι και μουδιασμένοι», αναφέρει ο 19χρονος Alannah Maynez, πρωτοετής φοιτητής που παρακολουθεί το μάθημα. «Το γεγονός ότι το μάθημα έχει τόση μεγάλη απήχηση δείχνει το πόσο κουρασμένοι είναι οι φοιτητές στο να “μουδιάζουν” τα συναισθήματά τους – θετικά ή αρνητικά – έτσι ώστε να μπορούν να εστιάσουν τη δουλειά τους» προσθέτει ο Maynez. Το μάθημα «Ψυχολογία και Καλή Ζωή», με 1.182 εγγεγραμμένους φοιτητές μέχρι τώρα, αποτελεί το πιο δημοφιλές στην ιστορία 316 χρόνων του διάσημου αυτού αμερικανικού πανεπιστημίου. Τα περισσότερα μαθήματα στο Γέιλ δεν ξεπερνούν τους 600 φοιτητές. «Οι φοιτητές θα μάθουν χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ανθήσουν και να ζουν τη ζωή τους με αυτά» δήλωσε η Σάντος στους New York Times.

Εκτός από εργασίες και εξετάσεις οι φοιτητές καλούνται να συμπληρώσουν ένα προσωπικό σχέδιο αυτοβελτίωσης. Ωστόσο η Δρ. Σάντος αναφέρεται στο μάθημά της χαρακτηρίζοντάς το ως το «πιο δύσκολο στο Γέιλ» καθώς, όπως λέει, η υψηλή βαθμίδα, οι σπουδές σε ένα από τα πιο έγκυρα πανεπιστήμια παγκοσμίως και η καλά αμειβόμενη εργασία δεν φέρνουν ευτυχία, όπως λέει.

«Για να δουν πραγματικές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες, οι φοιτητές πρέπει να είναι κάθε μέρα υπεύθυνοι για τον εαυτό τους» συμπληρώνει η επιστήμονας.

Πηγή: Lifo

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − 3 =