αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚι όμως, μόλις ξεπεράσαμε το 20% στην χαρτογράφηση του πυθμένα των ωκεανών της Γης- Άγνωστο το υπόλοιπο

Κι όμως, μόλις ξεπεράσαμε το 20% στην χαρτογράφηση του πυθμένα των ωκεανών της Γης- Άγνωστο το υπόλοιπο

Ο στόχος να έχουμε έναν πλήρη και ολοκληρωμένο χάρτη του πυθμένα των ωκεανών της Γης έρχεται ένα βήμα πιο κοντά, αφού όπως ανακοίνωσε το Nippon Foundation – GEBCO Seabed 2030 Project, η χαρτογράφηση έχει καλύψει πλέον το 20.6% του βυθού. Το project αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στην πρόοδό του λόγω της πανδημίας και από πέρυσι έχει προχωρήσει μόλις 1.6%. Ωστόσο αυτό το φαινομενικά αμελητέο 1.6%, αντιστοιχεί σε επιφάνεια με το μισό μέγεθος των ΗΠΑ.

Στο χάρτη που βλέπετε παραπάνω, ο χώρος που είναι με μαύρο χρώμα απαιτεί σύγχρονες μετρήσεις με μεγάλη ανάλυση. Η συγκέντρωση δεδομένων μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε με το σωστό εξοπλισμό.

Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το project το 2017, είχε χαρτογραφηθεί μόλις το 6% του πυθμένα. Ένα διαρκές αίτημα είναι η δημοσιοποίηση των δεδομένων που βρίσκονται σε ιδιωτικούς servers, από κυβερνήσεις, εταιρίες και ερευνητικούς οργανισμούς. Προτρέπονται να σκεφτούν το παγκόσμιο καλό και να παραδώσουν έστω αποχαρακτηρισμένες εκδόσεις των χαρτών τους.

Μερικές από τις σημαντικότερες συνεισφορές περιλαμβάνουν το DSSV Pressure Drop, του Τεξανού δισεκατομμυριούχου Victor Vescovo, του οποίου οι επιχειρήσεις έχουν χαρτογραφήσει μία περιοχή ίση με τη Γαλλία μέσα σε 10 μήνες. Επιπλέον, το αρκτικό σκάφος RRS Sir David Attenborough, είναι εξοπλισμένο για να χαρτογραφήσει εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι να αποσυρθεί. Στη φωτογραφία παρακάτω διακρίνεται το κίτρινο συνθετικό υλικό μέσα από το οποίο θα εκπέμπει το ηχοσύστημα πολλαπλών βημάτων.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 10 =