αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚι όμως, μέσα στον Απρίλιο 791 επιχειρηματίες ίδρυσαν την δική τους εταιρία στην Ελλάδα

Κι όμως, μέσα στον Απρίλιο 791 επιχειρηματίες ίδρυσαν την δική τους εταιρία στην Ελλάδα

Παρά την υγειονομική κρίση, βλπ. πανδημία, το lockdown, τις εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση ίσως και λόγω άγνοιας κινδύνου, 791 επιχειρηματίες δεν πτοήθηκαν από την υπάρχουσα κατάσταση και τις εκθέσεις των ξένων οίκων και αποφάσισαν να “βουτήξουν” στα βαθιά ιδρύοντας τη δική τους επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, τον Απρίλιο, όπως αναφέραμε και πιο πάνω ιδρύθηκαν 791 νέες εταιρείες, από 2.484 τον Μάρτιο, 4.245 τον Φεβρουάριο και 3.869 τον Ιανουάριο. Δηλαδή τον Απρίλιο ιδρύθηκαν 68,1% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον Μάρτιο, -81,36% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 79,55% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στις ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων των τελευταίων ετών από το “μακρινό” 2012, οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στην ηλεκτρονική βάση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Το καλό, αν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς αυτή τη λέξη, είναι ότι την ίδια περίοδο την οποία εξετάζουμε καταγράφηκε και κατακόρυφη υποχώρηση των λουκέτων, αν και όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς τα χειρότερα είναι μπροστά. Ας δούμε όμως τι έγινε τον Απρίλιο.

Με βάση τα στοιχεία από το ΓΕΜΗ τον προηγούμενο μήνα κατέβασαν ρολά 231 εταιρείες, 660 τον Μάρτιο 1.153 τον Φεβρουάριο και 1.401 τον Ιανουάριο. Δηλαδή το πρώτο τετράμηνο οι διαγραφές εταιρειών είναι κάτω από το 1/3 των ιδρύσεων κατ’ όλη τη διάρκεια των μηνών που εξετάζουμε.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα και πόσες από τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα θα καταφέρουν να αντέξουν τη νέα πίεση στην οικονομία.

Οι μικρές και πολύ μικρές λιανεμπορικές εταιρείες και συγκεκριμένα 1 στις 7, περίπου 100.000 επιχειρήσεις, δηλώνουν ότι ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το δυσοίωνο αυτό σενάριο, το οποίο αν επαληθευτεί θα οδηγήσει στην απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι), αποτυπώθηκε σε έκτακτη έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ακόμη όμως και για αυτές που θα παραμείνουν ενεργές, το μέλλον προδιαγράφεται δύσκολο. Η έλλειψη ρευστότητας, ο φόβος για χαμηλούς τζίρους και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς Δημόσιο, ΔΕΚΟ και Τράπεζες, αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − fourteen =