αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚι όμως, η σκληρή δουλειά δεν αρκεί για να φτάσεις στην επιτυχία. Ας δούμε το αναπάντεχο «πείραμα» που έκανε κάποτε το Netflix

Κι όμως, η σκληρή δουλειά δεν αρκεί για να φτάσεις στην επιτυχία. Ας δούμε το αναπάντεχο «πείραμα» που έκανε κάποτε το Netflix

Υπάρχει μια άποψη που ακούμε συνεχώς: Αν εργαστείς σκληρά για κάτι, στο τέλος είναι πολύ πιθανό να φτάσεις στον μεγάλο στόχο σου. Όσο πιο σκληρά εργάζεσαι, τόσο πιο πολύ θα πλησιάζεις εκεί. Κάτι που -θεωρητικά τουλάχιστον- μοιάζει λογικό. Αν, για παράδειγμα, μελετάς 3 ώρες ενώ οι συμφοιτητές σου μελετούν 1 ώρα, πιθανότατα θα γράψεις καλύτερα στις εξετάσεις. Αν εργάζεσαι 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο συνάδελφος σου 30, τότε είναι πιο πιθανό εσύ να πάρεις αύξηση ή προαγωγή.

Αυτή η άποψη μας ακολουθεί σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Αλλά εδώ υπάρχει μια «κρυφή» αλήθεια: Η σκληρή δουλειά δεν είναι πάντα αρκετή.

Το αμερικανικό Entrepreneur.com, γυρνά τον χρόνο πίσω, και θυμάται ένα αναπάντεχο «πείραμα» που είχε κάνει κάποτε το Netflix. Ναι, πρόκειται για τον σημερινό κολοσσό. Το 2001, η εταιρία βάλθηκε να αποδείξει στην πράξη, ότι η σκληρή δουλειά δεν είναι ο κορυφαίος παράγοντας για την εξέλιξη ενός υπαλλήλου στην επιχείρηση.

Ο πρώην chief talent officer του Netflix, Patty McCord, μίλησε για το αναπάντεχο «πείραμα» που έκανε τότε η εταιρία. Συγκεκριμένα, το Netflix στις αρχές των 2000’s είχε οικονομικά προβλήματα. Τότε η εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τολμηρή κίνηση: Απέλυσε το 1/3 των υπαλλήλων της. Όχι με βάση το πόσα χρόνια ήταν ο καθένας στην επιχείρηση ή το πόσο σκληρά εργάζονταν, αλλά με βάση τα αποτελέσματα που έφερνε στην εταιρία.

Αυτό εξόργισε μερικούς παλιούς υπαλλήλους και αυτούς που εργάζονταν πολλές ώρες- αφού αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Όμως, τελικά αυτοί που έμειναν στο Netflix, ήταν πιο αποδοτικοί, αφού δεν χρειάζονταν να διορθώνουν τα λάθη των άλλων ή να συνεργάζονται με «περιττούς» συναδέλφους. Μάλιστα, η ομάδα που έμεινε στην εταιρία, γίνονταν όλο και πιο παραγωγική όσο περνούσε ο καιρός.

Αμέσως μετά, η εταιρία συνέχισε να προωθεί την ίδια κουλτούρα. Δεν είχε σημασία πόση ώρα καθόσουν στο γραφείο. Σημασία είχαν τα αποτελέσματα και η καινοτομία. Έτσι η εταιρία ξεκίνησε να προσφέρει απεριόριστο χρόνο διακοπών και ευέλικτα ωράρια στους υπαλλήλους της. Η συνέχεια είναι λίγο- πολύ γνωστή. Με το Netflix να αναπτύσσεται σταδιακά. Και να γίνεται ένας «γιγαντας», οπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Το παράδειγμα Netflix μπορεί να φαίνεται σκληρό. Ειδικά αν έχεις βασίσει την επιτυχία της καριέρα σου μόνο στην «σκληρή δουλειά». Όμως φαίνεται ότι η σκληρή δουλειά από μόνη της δεν αρκεί για να σε φτάσει στην επιτυχία. Ούτε μεμονωμένα, ούτε ως εταιρία. Μάλιστα, αν εστιάζεις μόνο εκεί, θα πρέπει να γνωρίζεις 3 προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην πορεία: Πρώτον, η «σκληρή δουλειά» δεν ισούται με τη λέξη «αποτελέσματα». Μπορεί να ξοδέψεις 10 ώρες για να φτιάξεις μια ιστοσελίδα, αλλά αν δεν κάνεις σωστή δουλειά, το αποτέλεσμα θα είναι σαν να έχεις εργαστεί μόλις 1 ώρα πάνω στο project.

Επίσης, η σκληρή δουλειά δεν σημαίνει αποτελεσματική δουλειά. Αν χρειάζεσαι 5 ώρες για να ολοκληρώσεις ένα task που κάποιος άλλος το ολοκληρώνει μέσα σε 1 ώρα, τότε μάλλον κάτι δεν κάνεις καλά. Δεν είσαι αποτελεσματικός όσο θα έπρεπε. Και μάλλον κοστίζεις παραπάνω λεφτά και χρόνο στην εταιρία για την οποία εργάζεσαι.

Τρίτον, η σκληρή δουλειά δεν βοηθά συνήθως την καινοτομία. Αλλά εστιάζει στην επανάληψη και στην επιμονή. Αυτά τα στοιχεία είναι θετικά, όμως πρέπει κάποια στιγμή να δοκιμάσεις νέες τακτικές. Και να μάθεις νέα πράγματα.

Αν θέλεις να φτάσεις στην μεγάλη επιτυχία, μην μένεις μόνο στην σκληρή δουλειά. Δεν αρκεί. Αντί για αυτό, εστίασε επίσης στην αποδοτικότητα, τα αποτελέσματα και την βελτίωση του εαυτού σου και των ανθρώπων που είναι γύρω σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 2 =