αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚινεζικοί και Ευρωπαϊκοί κολοσσοί θέλουν να κλείσουν deals με τον μεγαλύτερο ελληνικό τυροκομικό Όμιλο

Κινεζικοί και Ευρωπαϊκοί κολοσσοί θέλουν να κλείσουν deals με τον μεγαλύτερο ελληνικό τυροκομικό Όμιλο

Η ευρωστία του θεσσαλικού γαλακτοβιομηχανικού ομίλου ΤΥΡΑΣ προσελκύει το ενδιαφέρον Κινέζικων και Ευρωπαϊκών κολοσσών τροφίμων οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού ή αμοιβαίες συνεργασίες. Την αποκάλυψη κάνει το “Βήμα της Κυριακής” το ρεπορτάζ του οποίου αναφέρει τα εξής;

“Προτάσεις επιχειρηματικής συνεργασίας έχει δεχθεί στη διάρκεια των τελευταίων μηνών ο γαλακτοκομικός όμιλος Τυράς των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και από κινεζικούς ομίλους τροφίμων. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται στο πρωταρχικό στάδιο της διατύπωσής τους και ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», είναι πρόωρη κάθε πιθανότητα για την εξέλιξή τους.

Πηγές του ομίλου έλεγαν χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ιδέες που δεν έχουν γίνει αποδεκτές αλλά ούτε έχουν απορριφθεί, απλώς τις ακούμε».

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι προτάσεις αυτές διατυπώνονται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από δύο βασικά στοιχεία: η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης και οι Κινέζοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν περίπου 1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά. Είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση αναζητούν επιχειρήσεις και ομίλους που χαρακτηρίζονται από ευρωστία και έχουν ισχυρές προοπτικές.

Μία από αυτές τις προτάσεις κάνει λόγο για εκχώρηση σημαντικού μειοψηφικού ποσοστού της Τυράς σε κινεζική εταιρεία και παράλληλα τη δημιουργία εργοστασιακής μονάδας στην Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας έχει αλλάξει στο τμήμα του πληθυσμού «των εχόντων και κατεχόντων» τις διατροφικές συνήθειες.

Σε αυτό το πλαίσιο η κινεζική αγορά έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς πελάτες ευρωπαϊκών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο όμιλος Τυράς είναι κατά γενική ομολογία η αποκάλυψη του κλάδου των γαλακτοκομικών. Και αυτό γιατί το 2016 πέρασε στη δεύτερη θέση του κλάδου, πίσω από τη ΦΑΓΕ, παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε τα τελευταία 17 χρόνια. Πριν από 17 χρόνια η εταιρεία Τυράς από τα Τρίκαλα με δάνειο από την Alpha Bank εξαγόρασε τον συνεταιριστικό όμιλο Ολυμπος στη Λάρισα και το 2008 απέκτησε από την Αγροτική Τράπεζα και τη γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη στη Θράκη.

Από το 2015 οι τρεις εταιρείες βρίσκονται υπό τη σκέπη της εταιρείας συμμετοχών με την επωνυμία Ελληνικά Γαλακτοπωλεία.

Διαθέτει 5 εργοστάσια. Ενα στα Τρίκαλα (Τυράς), ένα στη Λάρισα (Ολυμπος), ένα στην Ξάνθη (Ροδόπη) και από ένα σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Η εταιρεία έχει εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο την ευνοϊκή συγκυρία της ζήτησης για το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αλλά και το γεγονός ότι η φέτα στην ευρωπαϊκή αγορά εκτός από επώνυμη έχει καταστεί ως ένα ισχυρό προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.

Σήμερα η Τυράς είναι ο μεγαλύτερος τυροκόμος στην Ελλάδα σε ανώνυμη και επώνυμη φέτα.

Η αδυναμία της ελληνικής αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων που συνεχίζεται και το 2017 έχει αντισταθμιστεί από τις εξαγωγές του ομίλου Τυράς.

Το 2017 ο όμιλος προβλέπει πως οι πωλήσεις του εξωτερικού -περιλαμβάνονται οι εξαγωγές από την Ελλάδα και οι πωλήσεις των εργοστασίων του ομίλου στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία – θα ανέλθουν στα 150 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα οι καθαρές εξαγωγές, αυτές δηλαδή που γίνονται από τα τρία ελληνικά εργοστάσια του ομίλου, αναμένεται να ανέλθουν στα 80 εκατ. ευρώ.

Οι «πωλήσεις εξωτερικού»

Χαρακτηριστικό της δυναμικής του ομίλου είναι ότι οι «πωλήσεις εξωτερικού», όπως τις καταγράφει η διοίκηση του ομίλου, εφέτος αναμένεται να διαμορφωθούν στα 150 εκατ. ευρώ έναντι 118 εκατ. ευρώ το 2016 και 96 εκατ. ευρώ το 2015. Δηλαδή σε σχέση με το 2015 η αύξηση θα ξεπεράσει το 50%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η περίπτωση της Ρουμανίας, όπου οι πωλήσεις της εταιρείας FLB ανέρχονται στα 55 εκατ. ευρώ και είναι πλέον ένας από τους ισχυρούς παίκτες της τοπικής αγοράς – οι πωλήσεις της βουλγαρικής εταιρείας του ομίλου ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το 95% των εξαγωγών αφορά γιαούρτι και φέτα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2017, οι οποίες ως τώρα επιβεβαιώνονται, οι πωλήσεις των συνολικά πέντε εργοστασίων του ομίλου πρόκειται να διαμορφωθούν στα 340 εκατ. από 304 εκατ. ευρώ το 2016 και τα κέρδη θα διαμορφωθούν στα 15 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ το 2016, όταν είχαν επηρεαστεί από την πτώχευση της Μαρινόπουλος.

Την τριετία 2014-2016 οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν στα 65 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25 εκατ. ευρώ ήταν η αξία των επενδύσεων του 2016 και προβλέπονται άλλα 25 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2017. Τα τρία εργοστάσια στην Ελλάδα απασχολούν 728 εργαζομένους έναντι 626 εργαζομένων το 2015 και στα δύο εργοστάσια στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία απασχολούνται 531, όταν το 2015 απασχολούνταν 481 εργαζόμενοι.

Πηγή: Thessaliaeconomy.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + two =