αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚερδοσκόποι αναμένουν… για να αγοράσουν 200 χιλ. «κόκκινες» ελληνικές εταιρίες

Κερδοσκόποι αναμένουν… για να αγοράσουν 200 χιλ. «κόκκινες» ελληνικές εταιρίες

To φάντασμα της χρεοκοπίας ή τον εφιάλτη των κερδοσκόπων που καραδοκούν πάνω από την ελληνική αγορά, αντιμετωπίζει σχεδόν μία στις δύο ελληνικές επιχειρήσεις που έχει μεγάλα χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το διπλό εφιαλτικό σενάριο για 200 χιλιάδες «κόκκινες» εταιρείες προκύπτει από τη δραματική καθυστέρηση στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οι τραπεζίτες, αλλά και πολλοί επιχειρηματίες, εκφράζουν φόβους ότι θα μπουν σε εφαρμογή τα πλέον δυσοίωνα σενάρια καθώς εκτιμούν ότι οι προβληματικές εταιρείες δεν θα αντέξουν μέχρι να εφαρμοστεί ο εξωδικαστικός μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στα τέλη του μήνα και θα χρειαστούν 3 μήνες προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Επομένως, οι «κόκκινες» επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν τις πρώτες αιτήσεις στις αρχές Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι, αν όλα πάνε καλά, από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός. Ωστόσο, η γραφειοκρατία που εμπεριέχει το όλο σύστημα που σχεδιάστηκε και το γεγονός ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι τελικά… εσωδικαστικός, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις θα εμπλέκονται και τα δικαστήρια, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Από τη μια χιλιάδες εταιρείες εκτιμούν ότι δεν θα αντέξουν χωρίς ρύθμιση των οφειλών τους και θα οδηγηθούν σε αναστολή των δραστηριοτήτων τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, από μικρές που χρωστούν 50 ή 100 χιλιάδες μέχρι μεγάλους ομίλους με χρέη εκατομμυρίων. Το γεγονός και μόνο ότι η ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα χαθούν 18.700 επιχειρήσεις, δείχνει την ανησυχία της αγοράς που πηγάζει από την κατάσταση των «κόκκινων» επιχειρηματιών, όπως σημειώνει η Ημερησία.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, ξένα funds, κερδοσκοπικά και μη, αναθάρρησαν και άρχισαν να κάνουν… κύκλους πάνω από την Ελλάδα. Συναντούν ξανά τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς, αναλύουν τα στοιχεία των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων κι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο καλές εταιρείες που κρίνουν ότι είναι βιώσιμες και μπορούν να τους αποφέρουν κέρδος. Οι τράπεζες δεν επιδιώκουν να πουλήσουν δάνεια στα ξένα funds καθώς οι τιμές που δίνουν είναι εξαιρετικά χαμηλές. Πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις, όμως, ακόμη και για τα καλά «κόκκινα» ανοίγματα οι τιμές είναι κάτω από το 50% της αξίας του δανείου. Οι ξένοι κατά κύριο λόγο ενδιαφέρονται για ξενοδοχειακές – τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και για όσες παραγωγικές – εταιρείες έχουν προβλήματα αλλά χαρακτηρίζονται βιώσιμες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × three =