αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαταστροφικό το δεύτερο lockdown, λένε οι άνθρωποι του λιανεμπορίου

Καταστροφικό το δεύτερο lockdown, λένε οι άνθρωποι του λιανεμπορίου

Τα μέτρα για την πρόληψη του τρίτου κύματος της πανδημίας “βουλιάζουν” τις ελπίδες των εμπόρων για ανάκαμψη μετά το “σωσίβιο” του click away κατά την εορταστική περίοδο – και το λιανεμπόριο γίνεται ο δεύτερος κλάδος μετά την εστίαση που απειλεί με καθίζηση το ΑΕΠ.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν καταστροφικό το νέο lockdown ενόψει εκπτώσεων, καθώς κρατά δέσμια σε καθεστώς αβεβαιότητας την αγορά για ένατη εβδομάδα, σε συνέχεια μάλιστα μιας εορταστικής σεζόν με πενιχρά έσοδα, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς “ψηφιακό ράφι” – που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, σχεδόν 8 στις 10.

“Η αγορά μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες, με αβεβαιότητα διαρκείας” λένε στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς, που προειδοποιούν ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν “αντέχει”. Οκτώ εβδομάδες από την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων τον Νοέμβριο και με εξαίρεση τις ημέρες των γιορτών που τα καταστήματα λειτούργησαν με το μοντέλο click away (ηλεκτρονικές/τηλεφωνικές παραγγελίες και παράδοση εκτός των καταστημάτων), είναι πολύς χρόνος για μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα, από τα έσοδα των οποίων εξαρτάται η επιβίωση οικογενειών.

Σε κλοιό μικρές επιχειρήσεις

“Πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνική Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας. Εξηγεί ότι η παράταση του lockdown και η οριστική απώλεια του εορταστικού τζίρου φέρνει απειλητικά κοντά το ενδεχόμενο χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να μην καταφέρουν να ανεβάσουν ρολά, ποτέ ξανά.

“Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρωτοφανής έλλειψη ρευστότητας έχει συσσωρεύσει από τον περασμένο Μάρτιο ένα τεράστιο όγκο απλήρωτων ή σε αναστολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι οποίες διογκώνονται κάθε μήνα και οι επιχειρήσεις θα τις βρουν μπροστά τους την άνοιξη”, προσθέτει και προβλέπει “λουκέτα”, απολύσεις και μειώσεις μισθών την ώρα που “ισχυρές αλυσίδες πολυεθνικές και εγχώριες θα συνεχίσουν να κατοχυρώνουν όλο και περισσότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μεγαλύτερα μερίδια”.

Ο αιφνιδιασμός της αγοράς

Η αγορά που ήλπιζε σε μια πιο ξεκάθαρη προοπτική για το πότε και με ποιο σχέδιο θα λειτουργήσει κατά την περίοδο της αβεβαιότητας που θα πάρει καιρό, όπως αναφέρθηκε και από επίσημα χείλη, αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της κυβέρνησης καθώς οι επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς περίμεναν να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου είτε με το μοντέλο click away, είτε με το click in shop, δηλαδή αγορές με ραντεβού στο κατάστημα και βρέθηκαν μπροστά σε νέο “κλείδωμα”.

Για έκπληξη μιλά ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) που απορεί με την απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων αλλά όχι του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. “Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες” τονίζει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − one =