αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαταγγελίες: Πως οι εργοδότες κάνουν «κρυφές» απολύσεις παρά τη ρήτρα προστασίας στην απασχόληση

Καταγγελίες: Πως οι εργοδότες κάνουν «κρυφές» απολύσεις παρά τη ρήτρα προστασίας στην απασχόληση

Διάφορους τρόπους για να ξεφεύγουν από τη δέσμευση του νόμου που ορίζει την υποχρέωση των επιχειρήσεων να μην προχωρούν σε απολύσεις για ένα διάστημα μετά την λήξη των αναστολών συμβάσεων, αναζητούν εργοδότες.

Τις προσπάθειες να παρακάμψουν την πρόβλεψη του νόμου και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, για προστασία της απασχόλησης και απαγόρευση των απολύσεων, στην περίπτωση που έχουν κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων ή και της επιστρεπτέας προκαταβολής, καταγγέλλουν εργαζόμενοι, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Euroday.gr.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, με τις αναστολές να μειώνονται συνεχώς, καθώς όλο και λιγότερες επιχειρήσεις επιτρέπεται πλέον να κάνουν χρήση του μέτρου που στήριξε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, πληθαίνουν οι περιπτώσεις, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζόμενων, που απολύσεις εμφανίζονται ως παραιτήσεις – οικειοθελείς αποχωρήσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην χάσουν την κρατική στήριξη.

Σύμφωνα με εργαζόμενους μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι εργοδότες φροντίζουν ώστε όσοι εμφανίζονται να παραιτούνται από την εργασία τους, να ασφαλίζονται αμέσως μετά, για λίγο διάστημα, σε άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν τουλάχιστον, το επίδομα ανεργίας.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τον ΟΑΕΔ, δεν υπάρχει κάποια μαζική αύξηση των παραιτήσεων, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ διενεργούν συνεχείς ελέγχους, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα καταστρατήγησης της νομοθεσίας. Κυρίως ελέγχεται, μετά από διασταύρωση των στοιχείων με τον ΕΦΚΑ, το σύστημα Εργάνη και το TAXIS, η πιθανότητα οικειοθελείς αποχωρήσεις να υποκρύπτουν περιπτώσεις απολύσεων.

Σύμφωνα με την πάγια τακτική, όταν υπάρχει μετά από οικειοθελή αποχώρηση, νέα ολιγοήμερη απασχόληση και στη συνέχεια απόλυση, ο ΟΑΕΔ προχωρά στην διασταύρωση των στοιχείων κι εφόσον διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πραγματική απασχόληση, απορρίπτει το αίτημα για επίδομα ανεργίας. Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, κατά παρέκκλιση του νόμου, προχωρεί σε απολύσεις ενώ έχει δεσμευθεί για διατήρηση του ίδιου αριθμού των απασχολούμενων, ο ΟΑΕΔ διαπιστώνει ότι η απόλυση είναι άκυρη, επιδοτεί όμως τον άνεργο και αναμένει την απόφαση της δικαιοσύνης, προκειμένου να ζητήσει την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβλημένων ποσών, από τον εργοδότη.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει την προσφυγή του εργαζόμενου στη δικαιοσύνη, κάτι που πολλές φορές δεν γίνεται, είτε γιατί δεν έχει κλείσει 12μηνη απασχόληση στον συγκεκριμένο εργοδότη και δεν δικαιούται αποζημίωσης, είτε γιατί ο εργαζόμενος ελπίζει σε μελλοντική επαναπρόσληψη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × five =