αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαταγγελίες: «Οι μισοί εργαζόμενοι στην εστίαση δεν πήραν το δώρο Χριστουγέννων»

Καταγγελίες: «Οι μισοί εργαζόμενοι στην εστίαση δεν πήραν το δώρο Χριστουγέννων»

Σοβαρές καταγγελίες έκανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου. Όπως ανέφερε υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην εστίαση, περίπου το 50% μάλιστα, που δεν έχουν λάβει ακόμα το δώρο Χριστουγέννων και ούτε πρόκειται να δουν τα χρήματα, ενώ οι εργοδότες σκαρφίζονται μέχρι και ψευδείς νόμους λέγοντας τους πως έχει καταργηθεί.

«Δεν το δίνω» λένε οι εργοδότες

Όπως αναφέρει αρχικά ο κ. Χοτζόγλου: «Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εστίασης δεν πήρε το δώρο Χριστουγέννων. Όχι γιατί τους είπε ο εργοδότης πως ‘δεν έχω, θα το δούμε μετά’ ‘ή να βάλει πλάτη. ‘Δεν το δίνω’ τους είπαν. Έχει καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα λένε σε άλλους. Όταν δεν είναι σωστά ενημερωμένος ο εργαζόμενος και δεν ξέρει τα δικαιώματά του δυστυχώς αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις».

Συνεχίζει λέγοντας πως «από τις 400.000 εργαζόμενους στην εστίαση, σε όλη τη χώρα, με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει με τα Σωματεία και τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, περίπου το 50% δεν έχει πάρει το δώρο Χριστουγέννων. Δηλαδή περίπου 200.000. Παλαιότερα είχαμε το φαινόμενο ‘πήγαινε στο ΑΤΜ και βγάλτο και δώστο μου’. Αυτό το αντιμετωπίσαμε. Γίνανε 5-10 δημοσιεύσεις τέτοιων περιστατικών, πέσανε τα πρόστιμα. Τώρα έχουμε φτάσε στο άλλο άκρο».

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου «στο νησί της Αίγινας που έχει δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης, δεν έχουν πάρει συνάδελφοί μου δώρο. Και όποιος από αυτά που λέω έχει αντίθετα στοιχεία, να έρθει να με διαψεύσει».

Σε ερώτηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν κινηθεί νομικά, καταγγέλλοντας το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας,  ο κ. Χόντζογλου αναφέρει: «Δυστυχώς, δεν καταλήγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους την επόμενη ημέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν είσαι σε ένα νησί ή σε μια κλειστή κοινωνία είναι δύσκολο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =