αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Κανείς άλλος δεν έχει πρόβλημα με αυτό»: 5 φράσεις που χρησιμοποιεί κάποιος για να σε ελέγξει

«Κανείς άλλος δεν έχει πρόβλημα με αυτό»: 5 φράσεις που χρησιμοποιεί κάποιος για να σε ελέγξει

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να επηρεάζεσαι και να σε χειραγωγούν.

Η χειραγώγηση έχει να κάνει με τον έλεγχο- ο άλλος σας κάνει να κάνετε πράγματα στα οποία κανονικά δεν θα συμφωνούσατε, χωρίς να συνειδητοποιήσετε τι πραγματικά συμβαίνει.

Η ψυχολογία λέει ότι τα χειριστικά άτομα χρησιμοποιούν συχνά ορισμένες φράσεις για να ασκήσουν την επιρροή τους. Είναι λεπτές, είναι ύπουλες φράσεις και έχουν σχεδιαστεί για να σας κρατούν στο χέρι τους. Εδώ είναι 5 από αυτές.

1) «Κανείς άλλος δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με αυτό…»

Αυτή η τακτική είναι ένα κλασικό παράδειγμα gaslighting. Έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να αμφισβητείτε τα δικά σας συναισθήματα, σκέψεις, ακόμα και τη λογική σας.

Είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε τα δικά σας συναισθήματα και ένστικτα. Μην αφήσετε κανέναν να χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να σας χειραγωγήσει ώστε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.

2) «Το λέω για το καλό σου…»

Όταν κάποιος ξεκινά μια φράση με “το λέω μόνο για το καλό σου…”, είναι συχνά μια ‘κόκκινη σημαία’ για χειραγώγηση. Αυτή η φράση χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει την κριτική ή τον έλεγχο, ως… ανησυχία για την ευημερία σας.

Το άτομο που χρησιμοποιεί αυτή τη φράση προσπαθεί να ελέγξει ή να επηρεάσει τις ενέργειές σας κάνοντας το να φαίνεται ότι σας προσέχει. Θέλουν να περάσουν τις απόψεις τους και θέλουν να τις κάνουν πιο ευχάριστες για εσάς, χαρακτηρίζοντάς τις ως κάττι που είναι προς το συμφέρον σας.

Αλλά να θυμάστε, μόνο εσείς μπορείτε πραγματικά να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς. Μην αφήσετε κάποιον να χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να σας χειραγωγήσει ώστε να ακολουθήσετε την ατζέντα του. Μείνετε σταθεροί στις αποφάσεις σας και εμπιστευτείτε την κρίση σας.

3) «Μισώ να είμαι αυτός που θα σου το πει αυτό, αλλά…»

Η φράση «Μισώ να είμαι αυτός που θα σου το πει αυτό, αλλά…» είναι μια κλασική τακτική χειραγώγησης. Χρησιμοποιείται για να παρουσιάσει τον ομιλητή ως τον απρόθυμο φορέα δυσάρεστων αληθειών, κάνοντάς τον να φαίνεται σαν ένα άτομο που σε φροντίζει.

Ωστόσο, αυτό που έρχεται συχνά μετά από αυτή τη φράση δεν αφορά τόσο το δικό σας όφελος, όσο το δικό του. Είναι ένας τρόπος για να μοιράζονται κάποιοι αρνητικές πληροφορίες αποφεύγοντας κάθε αντίδραση επειδή έχουν τοποθετηθεί ως κάποιος που απλώς προσπαθεί να βοηθήσει.

Μπορεί να είναι επώδυνο όταν κάποιος που εμπιστεύεστε χρησιμοποιεί αυτή τη φράση για να σας χειραγωγήσει. Αλλά θυμηθείτε, είναι εντάξει να αμφισβητείτε τα κίνητρα πίσω από τα λόγια τους. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και θυμηθείτε ότι είναι καλό να βάζετε όρια στις σχέσεις σας.

4) «Είσαι πολύ ευαίσθητος/η…»

Αυτή η φράση είναι επίσης μια μορφή gaslighting, μια χειριστική τακτική που χρησιμοποιείται για να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τις δικές σας εμπειρίες και αντιλήψεις. Η πρόθεση είναι να σας κάνει να νιώσετε ότι αντιδράτε υπερβολικά, ώστε να αμφισβητήσετε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σας.

Τα συναισθήματά σου ισχύουν. Είναι εντάξει να εκφράζεις δυσφορία ή απογοήτευση και είναι εντάξει να περιμένεις σεβασμό και κατανόηση από τους άλλους. Μην αφήσετε κανέναν να χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας ή τα συναισθήματά σας.

5) «Είμαι βέβαιος ότι συμφωνείς ότι…»

Το «Είμαι βέβαιος ότι συμφωνείς ότι…» είναι μια ύπουλη φράση που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να κάνουν τις απόψεις ή τις επιθυμίες τους να φαίνονται σαν κοινή λογική ή κοινή άποψη.

Αυτός είναι ένας τρόπος για να σας κάνει να νιώθετε ότι κάνετε λάθος εάν διαφωνείτε με αυτά που λένε. Είναι μια τεχνική για να κάνουν τα θέλω και τις ανάγκες τους να φαίνονται πιο σημαντικά ή έγκυρα από τα δικά σας.

Αλλά θυμηθείτε, είναι εντάξει να έχετε διαφορετικές απόψεις. Μην αφήνετε κανέναν να σας πιέσει να συμφωνήσετε με κάτι στο οποίο δεν πιστεύετε ή δεν αισθάνεστε άνετα. Μείνετε δίπλα στα πιστεύω σας και μην φοβάστε να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =