αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚακόβουλο λογισμικό με 3.000.000 λήψεις στο Play Store. Οι 8 εφαρμογές μέσα από τις οποίες «τρύπωνε» στα smartphones (Λίστα)

Κακόβουλο λογισμικό με 3.000.000 λήψεις στο Play Store. Οι 8 εφαρμογές μέσα από τις οποίες «τρύπωνε» στα smartphones (Λίστα)

Ένα νέο Android malware, με το όνομα “Autolycos“, βρέθηκε στο Google Play Store με περίπου 3.000.000 λήψεις. Το malware εγγράφει κρυφά τους χρήστες σε premium υπηρεσίες. Aνακαλύφθηκε από τον ερευνητή ασφαλείας της Evina, Maxime Ingrao, ο οποίος διαπίστωσε ότι το κακόβουλο λογισμικό μόλυνε τους χρήστες μέσω οκτώ εφαρμογών Android. Δύο από τις κακόβουλες εφαρμογές εξακολουθούσαν να είναι διαθέσιμες στο Google Play Store μέχρι πριν λίγο, αλλά αφαιρέθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Οι δύο εφαρμογές που ήταν διαθέσιμες μέχρι πρόσφατα ονομάζονται “Funny Camera” από την KellyTech και η “Razer Keyboard & Theme” από rxcheldiolola. Η πρώτη εφαρμογή είχε περισσότερες από 500.000 εγκαταστάσεις και η δεύτερη πάνω από 50.000.

Οι υπόλοιπες έξι εφαρμογές που συνδέονταν με το Android malware “Autolycos”, είχαν αφαιρεθεί νωρίτερα από το Google Play Store, αλλά όσοι εξακολουθούν να τις έχουν εγκαταστημένες στη συσκευή τους κινδυνεύουν με χρεώσεις, λόγω της εγγραφής τους σε premium υπηρεσίες.

Οι κακόβουλες εφαρμογές ήταν οι εξής:

  • Vlog Star Video Editor (com.vlog.star.video.editor) – 1 εκατομμύριο λήψεις
  • Creative 3D Launcher (app.launcher.creative3d) – 1 εκατομμύριο λήψεις
  • Wow Beauty Camera (com.wowbeauty.camera) – 100.000 λήψεις
  • Πληκτρολόγιο Gif Emoji (com.gif.emoji.keyboard) – 100.000 λήψεις
  • Freeglow Camera 1.0.0 (com.glow.camera.open) – 5.000 λήψεις
  • Coco Camera v1.1 (com.toomore.cool.camera) –1.000 λήψεις

Ο ερευνητής Maxime Ingrao φέρεται να είπε στο BleepingComputer ότι ανακάλυψε τις εφαρμογές τον Ιούνιο του 2021 και ανέφερε τα ευρήματά του στην Google εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, η εταιρεία χρειάστηκε έξι μήνες για να αφαιρέσει τις έξι εφαρμογές, ενώ οι δύο που αναφέρθηκαν παραπάνω υπήρχαν διαθέσιμες μέχρι πριν από λίγο.

Αφού πέρασε τόσος χρόνος από την αρχική αναφορά, ο ερευνητής αποκάλυψε τα ευρήματά του δημόσια.

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × five =