αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚαι ξαφνικά, όλοι θέλουν να δημιουργήσουν Data Centers στην Ελλάδα

Και ξαφνικά, όλοι θέλουν να δημιουργήσουν Data Centers στην Ελλάδα

Αν τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο, όπως είχε αποφανθεί, ήδη από το 2017, το γνωστό περιοδικό The Economist, τότε οι νέες πετρελαιοπηγές είναι τα Data Centers. Και όπως φαίνεται ο ” πυρετός” για τις εν λόγω επενδύσεις φτάνει και στη χώρα μας, έστω και με μερικά χρόνια καθυστέρηση, όπως εξάλλου συμβαίνει συνήθως.

Το μέγεθος του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται τους τελευταίους μήνες φαίνεται, καταρχάς, από την επένδυση που σχεδιάζει η Microsoft για τη δημιουργία Data Center Region στην Αττική. Όπως δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης με δημοσιογράφους, ο γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, οι διαδικασίες για την επένδυση προχωρούν με σταθερά βήματα.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μιχαλόπουλος, δεν αποκλείεται η λειτουργία του Data Center Region να συμπέσει με την επέτειο των 30 ετών παρουσίας της Microsoft στην Ελλάδα, που συμπληρώνεται σε δύο χρόνια. Αυτή την περίοδο, ομάδα ειδικών της εταιρείας εξετάζει τα πιθανά σημεία που θα φιλοξενήσουν τα τρία Data Centers στην Αττική, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους όπως η μορφολογία του εδάφους, διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, κλίμα κλπ.

Όταν στις αρχές Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί η επένδυση της Microsoft ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε κάνει λόγο για μία επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ κυβερνητικές πηγές είχαν αναφέρει ότι το συνολικό αποτύπωμα της επένδυσης στην ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, σε βάθος δεκαετίας. Ακολουθώντας την πάγια τακτική της εταιρείας, ο επικεφαλής της Microsoft για τη χώρα μας δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος της επένδυσης, αρκούμενος να αναφέρει ότι αυτό θα φτάσει τα αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια στο αρχικό στάδιο.

Νέοι και παλιοί “παίκτες”

Η Microsoft δεν είναι η μόνη εταιρεία που επενδύει στη δημιουργία Data Centers στην ελληνική αγορά. Πρόσφατα η Digital Realty, η οποία με κεφαλαιοποίηση περί τα 37 δισ. δολάρια, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κλάδο επενδύσεων και διαχείρισης σε Data Centers παγκοσμίως, προχώρησε στην εξαγορά της Lamda Hellix, εταιρείας που ηγείται του χώρου στην Ελλάδα αλλά και τη ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταφέρει το Capital.gr, οι Digital Realty και Lamda Hellix σχεδιάζουν μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δύο data centers στη χώρα μας, με βασικό σκοπό να ενώσουν ψηφιακά την Ελλάδα με την Αίγυπτο και τη Β. Αφρική. Μάλιστα όπως δήλωσε πρόσφατα ο ιδρυτής και επικεφαλής της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος, τα επόμενα 10 χρόνια οι επενδύσεις της εταιρείας μπορούν να φτάσουν αθροιστικά το 1 δισ. ευρώ.

Και πάλι, οι επενδύσεις δεν σταματούν εδώ. Τον προηγούμενο μήνα η Lancom ανακοίνωσε την λειτουργία του τρίτου της Data Center (Balkan Gate I), στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Κέντρα δεδομένων λειτουργούν και διαχειρίζονται και άλλες εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, η ΤΙ Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks.

Η… σκιά της Amazon

Στην αγορά πληροφορικής, όλοι αναμένουν την επόμενη κίνηση της Amazon, η οποία μεταξύ άλλων είναι ηγέτιδα στις cloud υπηρεσίες παγκοσμίως, μέσω της Amazon Web Services (AWS). H εταιρεία προετοιμάζει εδώ και μήνες την λειτουργία θυγατρικής στη χώρα μας, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ανακοινώθηκε η λειτουργία Amazon CloudFront Edge στην Αθήνα, που ένωσε την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.

Παράλληλα, ελληνική κυβέρνηση και AWS υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας πάνω στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας, με στόχο την υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας.

Ο γενικός διευθυντής της Microsoft στη χώρα μας, πάντως, αναφέρει πως η ενίσχυση των υπηρεσιων cloud και των Data Centers μόνο καλό αποτέλεσμα μπορεί να έχει τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις ίδιες τις εταιρείες. “Σήμερα στην Ελλάδα αξιοποιείται μόλις το 5% των υπηρεσιών που μπορούν λειτουργήσουν μέσω Cloud, ενώ η αγορά αυξάνεται με ρυθμούς 50% κάθε χρόνο”, σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος τονίζοντας ότι η αύξηση του μεριδίου θα προέλθει από το μεγάλωμα της αγοράς.

Και το μεγάλωμα της αγοράς, φαντάζει μονόδρομος, τόσο για το ελληνικό δημόσιο που έτσι και αλλιώς με το νέο νόμο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υιοθέτησε μια “πολιτική cloud first” για τα ψηφιακά του συστήματα όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν προσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες χωρίς μεγάλο κόστος εγκατάστασης ή αγοράς συστημάτων, μέσω μοντέλων Software As A Service.

Κερδισμένοι στην πανδημία

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως και οι επενδυτές του real estate που στοχεύουν συνήθως σε μακροχρόνιες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος αρχίσουν να βλέπουν τα ακίνητα που φιλοξενούν Data Centers ως πιθανές επενδύσεις.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Στέλιο Ζαββού, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Zeus Capital Management και προέδρου της Οrilina Properties AEEAΠ που κατά την παρέμβαση του στο συνέδριο της Capital Link σημείωσε πως “τα data αυξάνονται. Όποιος τα ελέγχει, ελέγχει τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης”.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο Γιώργος Χρυσικός, ιδρυτής και managing partner της Grivalia Management που σημείωσε στο ίδιο συνέδριο ότι καθαροί νικητές της υγειονομικής κρίσης “είναι τα data centers με νέους μεγάλους παίκτες, όπως η Amazon, η Microsoft και η Digital Realty να εισέρχονται στην Ελλάδα”.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − sixteen =