αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαι ξαφνικά… όλοι έκοψαν την πλαστική σακούλα- Ετοιμάζεται να μοιράσει σακούλες πολλαπλών χρήσεων το υπουργείο

Και ξαφνικά… όλοι έκοψαν την πλαστική σακούλα- Ετοιμάζεται να μοιράσει σακούλες πολλαπλών χρήσεων το υπουργείο

Δωρεάν διανομή 60.000 πλαστικών ή υφασμάτινων σακουλών πολλαπλών χρήσεων σε τέσσερις δήμους της χώρας ξεκινά το υπουργείο Περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από το «τέλος» της πλαστικής σακούλας. Θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός για την αγορά ακόμα 10 εκατ. σακουλών, που θα μοιραστούν στους πολίτες σε βάθος τριετίας. Το υπουργείο υπολογίζει ότι το 2018 η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας άγγιξε το 80% στα σούπερ μάρκετ και το 60% στα υπόλοιπα καταστήματα. Πάντως, το υπουργείο δείχνει απρόθυμο να ανοίξει τη συζήτηση για την απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, πριν αυτό επιβληθεί διά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, τα έσοδα από το τέλος της πλαστικής σακούλας το πρώτο εννεάμηνο του 2018 ανήλθαν σε 15.506.583 ευρώ. «Από τα καταστήματα που αποδίδουν περιβαλλοντικό τέλος είμαστε πλέον στις 63,8 τσάντες/κάτοικο/έτος, ενώ στο σύνολο της χώρας εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε λίγο πάνω από τις 100, πολύ κοντά στον κοινοτικό στόχο των 90 σακουλών/ άτομο έως τις 31.12.2019», ανέφερε. «Ο στόχος της χρέωσης της πλαστικής σακούλας είναι η αλλαγή στη νοοτροπία των καταναλωτών. Η εισαγωγή του περιβαλλοντικού τέλους δεν έγινε για να το εισπράξει η πολιτεία: το σύνολο των εσόδων θα διατεθούν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και από εκεί στους πολίτες». Σημείωσε δε ότι ο ΕΟΑΝ πραγματοποίησε τον Ιανουάριο τους πρώτους 13 ελέγχους του σε καταστήματα για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο Οργανισμός προμηθεύτηκε λίγο πριν από το τέλος του 2018, 48.000 πλαστικές τσάντες, 10.256 πάνινες (τις οποίες σχεδίασε pro bono η σχεδιάστρια Σίλια Κριθαριώτη) και 2.380 καροτσάκια (τύπου λαϊκής). Οι σακούλες και τα καροτσάκια θα μοιραστούν πιλοτικά σε τέσσερις δήμους που επελέγησαν ώστε να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά: οι Δήμοι Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου. Αυτοί θα τις διανείμουν με τη σειρά τους στους δημότες τους, χρησιμοποιώντας αρχικά τα σχολεία, τις κοινωνικές δομές και τα ΚΑΠΗ. Θα ακολουθήσει μέχρι τον Απρίλιο διεθνής διαγωνισμός, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, για τη σταδιακή (σε βάθος τριετίας) απόκτηση 10,8 εκατ. σακουλών πολλαπλών χρήσεων, που θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλη τη χώρα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =