αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαι άμεση καταβολή ΦΠΑ και διπλό αφαλιστικό χαράτσι- Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τους επαγγελματίες

Και άμεση καταβολή ΦΠΑ και διπλό αφαλιστικό χαράτσι- Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τους επαγγελματίες

Διπλό… σοκ στην αγορά αναμένεται να προκαλέσει η ενδεχόμενη εφαρμογή της “ταυτόχρονης” καταβολής ΦΠΑ και του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9%. Αυτό σχεδιάζουν τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα από έμμεσους φόρους και εισφορές, σφίγγοντας όμως έτσι ακόμα περισσότερο την ήδη ασφυκτική “θηλιά” της ρευστότητας στον “λαιμό” των επαγγελματιών.

Για να προχωρήσει, όμως ένα τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει πρώτα να γίνει μηνιαία (από τριμηναία όπως είναι μέχρι σήμερα) η καταβολή του ΦΠΑ για τους αυταπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, αλλά και να υπάρξει σύνδεση των διαδικασιών είσπραξης της εφορίας με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πάντως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή κοντεύει να γίνει, μιας και από φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών θα καταβάλλονται κάθε μήνα (και όχι κάθε δίμηνο όπως ίσχυε μέχρι 31/12/2016).

Έτσι, όπως σημειώνει το capital.gr, οι επαγγελματίες θα πρέπει να αναμένουν νωρίτερα τα πρώτα ειδοποιητήρια για το διπλό ασφαλιστικό χαράτσι του Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι με “μπλοκάκια” ακόμα περιμένουν την υπουργική εγκύκλιο για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό το χαράτσι στην περίπτωση τους.

Πάντως, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος δήλωσε χθες πως όσοι μισθωτοί έχουν παράλληλα και “μπλοκάκι”, αλλά δεν έχουν κανένα έσοδο από αυτό, δεν θα καταβάλλουν τίποτα. Αντίθετα, όσοι έχουν μόνο “μπλοκάκι” (χωρίς να έχουν οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα), αλλά δεν έχουν κανένα έσοδο, θα καταβάλλουν κάθε μήνα μία ελάχιστη διπλή εισφορά για κύρια σύνταξη – περίθαλψη ύψους 157 ευρώ (117 ευρώ για κύρια σύνταξη και 40 ευρώ για ΕΟΠΥΥ).

Τι προβλέπει το σχέδιο ταυτόχρονης καταβολής εισφορών – ΦΠΑ

Την ίδια ώρα, που δεν έχει έλθει καν το πρώτο “φαρμακερό” ειδοποιητήριο για τους επαγγελματίες προκειμένου να προχωρήσουν στην καταβολή της μηνιαίας διπλής εισφοράς 26,9% για κύρια σύνταξη – ΕΟΠΥΥ επί του εισοδήματος τους (σ.σ. το οποίο δήλωσαν το 2015), το Υπ. Εργασίας σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών σχεδιάζει την “ταυτόχρονη καταβολή” της εισφοράς αυτής με τον ΦΠΑ.

Με άλλα λόγια εκείνο το οποίο επεξεργάζονται τα δύο Υπουργεία είναι να καταβάλλονται κατά τα ίδια τακτικά χρονικά διαστήματα (δηλαδή κάθε μήνα) οι δύο παραπάνω μεγάλες επιβαρύνσεις οι οποίες αφορούν το εισόδημα το οποίο προκύπτει από την οικονομική δραστηριότητα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στους σχεδιασμούς των δύο Υπουργείων είναι η επιβολή των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη ακόμα και την ίδια στιγμή κατά την οποία προκύπτει το εισόδημα των επαγγελματιών, δηλαδή πρακτικά κατά την ίδια τη συναλλαγή του επαγγελματία με τον πελάτη, όπως ακριβώς συμβαίνει με το ΦΠΑ.

Εφόσον προχωρήσει αυτό το σενάριο, ο πελάτης ενός επαγγελματίας καταβάλλοντας το τίμημα για την υπηρεσία ή το προϊόν το οποίο του πρόσφερε ο εν λόγω επαγγελματίας θα πληρώνει ταυτόχρονα όχι μόνο το ΦΠΑ αλλά και τις εισφορές του επαγγελματία για την κύρια σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 3 =