αρχικηVIRALΚαθιστική ζωή: Γιατί πρέπει να σηκωνόμαστε από την θέση μας κάθε 30 λεπτά

Καθιστική ζωή: Γιατί πρέπει να σηκωνόμαστε από την θέση μας κάθε 30 λεπτά

Δυστυχώς ο καθιστικός τρόπος ζωής γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένος, κυρίως λόγω της φύσης της εργασίας των περισσότερων από εμάς, αλλά και της «χαλάρωσης» που ακολουθεί με τηλεόραση και αυξημένη χρήση κινητού. Όμως, αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει πραγματική βλάβη στην υγεία μας.

Το καθισιό για παρατεταμένες χρονικές περιόδους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η παχυσαρκία – και μάλιστα ακόμη κι αν κάποιος ασκείται τακτικά.

Το παρατεταμένο καθισιό μπορεί να προκαλέσει συγκέντρωση αίματος και υγρών στα πόδια και τα πέλματα. Αυτό αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεβοθρόμβωσης (DVT), η οποία είναι ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται σε μια βαθιά φλέβα του ποδιού και μπορεί να ταξιδέψει στους πνεύμονες.

Επιπλέον, το καθισιό επιβαρύνει υπερβολικά τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις, όπως οι ώμοι και οι γοφοί. Αυτή η καταπόνηση μπορεί να αυξήσει τον πόνο στη μέση, το σφίξιμο στους καμπτήρες του ισχίου και να οδηγήσει σε μυϊκή ατροφία και πρόωρο εκφυλισμό.

Μια μελέτη του 2023 διαπιστώνει ότι η κίνηση για πέντε λεπτά κάθε μισή ώρα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των βλαβερών επιπτώσεων του συνεχούς καθισιού. Πιο συγκεκριμένα, όπως αποδείχθηκε, αυτά τα μικρά διαλείμματα δραστηριότητας βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα. Η προσθήκη περισσότερης κίνησης στη ζωή σας δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά επίπονη ή να επηρεάζει αρνητικά την εργασία σας.

Για να διακόψετε αυτές τις μεγάλες περιόδους καθισιού, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • να κάνετε διατάσεις στο γραφείο σας
  • να περπατάτε κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας
  • να επισκέπτεστε έναν συνάδελφο στο γραφείο του
  • να παίρνετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ

Για πρόσθετα οφέλη για την υγεία, ενσωματώστε 20 έως 30 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 4 =