αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚαθαρισμός πεζοδρομίων, απουσία δώρων στις γιορτές, εναλλαγή προσωπικού και άλλα: Καταγγελίες από τους εργαζομένους της «Τοdaylicious»

Καθαρισμός πεζοδρομίων, απουσία δώρων στις γιορτές, εναλλαγή προσωπικού και άλλα: Καταγγελίες από τους εργαζομένους της «Τοdaylicious»

Καταγγελίες σε ότι αφορά την συμπεριφορά του καταστήματος Todaylicious Καμάρας προς τους εργαζομένους της, κάνει η η Αντεπίθεση Εργαζομένων στον Επισιτισμό. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, στο συγκεκριμένο κατάστημα (λειτουργεί ως franchise) «το προσωπικό αλλάζει αστραπιαία, ενώ καθημερινά, παρακολουθούμαστε από 6-7 κάμερες! Τα προηγούμενα χρόνια, η εργοδοσία είχε τους μισούς εργαζόμενους υποασφαλισμένους. Δουλεύαμε 6ήμερα, σε αντίθεση με ότι δηλωνόταν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μας υποχρέωναν να καθαρίζουμε τα δημόσια πεζούλια, μπροστά από το κατάστημα. Και φυσικά, ούτε λόγος για Δώρα, Επιδόματα, Άδειες, Αργίες κλπ, με την «λογική» πως ο εργοδότης δίνοντάς μας 28 – 30 ευρώ, ουσιαστικά μας τα συμψήφιζε! Επιπλέον, οποιαδήποτε βλάβη του εξοπλισμού της επιχείρησης, πληρωνόταν από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τιμωρώντας τους και μειώνοντάς τους έμμεσα τον μισθό!».

Μάλιστα, σήμερα υπήρξε και συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου και εκδικαζόταν η μύνηση της Επιθεώρησης Εργασίας, προς την εργοδοσία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«TODAYLICIOUS ΚΑΜΑΡΑΣ… ΦΘΗΝΟΣ ΚΑΦΕΣ – ΦΘΗΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΌΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ, TΡΙΤΗ 6/11 09.00 π.μ. – Ημέρα εκδίκασης της μήνυσης της Επιθεώρησης Εργασίας προς την εργοδοσία, για τα δεδουλευμένα του συναδέλφου.

Η αλυσίδα καφέ-φαγητού «Τοdaylicious», με μότο «την γρήγορη και καλή εξυπηρέτηση, τον φθηνό καφέ και την 24ωρη λειτουργία», έχει βγάλει μεγάλα κέρδη όλα αυτά τα χρόνια, πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, στο κατάστημα της Καμάρας (πρώτο franchise της εταιρίας), το προσωπικό αλλάζει αστραπιαία, ενώ καθημερινά, παρακολουθούμαστε από 6-7 κάμερες! Τα προηγούμενα χρόνια, η εργοδοσία είχε τους μισούς εργαζόμενους υποασφαλισμένους. Δουλεύαμε 6ήμερα, σε αντίθεση με ότι δηλωνόταν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μας υποχρέωναν να καθαρίζουμε τα δημόσια πεζούλια, μπροστά από το κατάστημα. Και φυσικά, ούτε λόγος για Δώρα, Επιδόματα, Άδειες, Αργίες κλπ, με την «λογική» πως ο εργοδότης δίνοντάς μας 28 – 30 ευρώ, ουσιαστικά μας τα συμψήφιζε! Επιπλέον, οποιαδήποτε βλάβη του εξοπλισμού της επιχείρησης, πληρωνόταν από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τιμωρώντας τους και μειώνοντάς τους έμμεσα τον μισθό!

Εργατική νομοθεσία απούσα…

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και για εκδικητικούς λόγους, όπως παραδέχθηκε και η ίδια η εργοδοσία, το νερό, ένας καφές και όποια τροφή καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της βάρδιας μας, μας υποχρεώνουν να τα πληρώνουμε όλα στο 50% της αξίας τους. Τα ρούχα εργασίας, μας αναγκάζουν να τα αγοράζουμε με δικά μας χρήματα, λες και είμαστε συνέταιροι στην επιχείρηση! Ο μισθός μας και κατά συνέπεια τα Δώρα, επιδόματα, Κυριακές, νυχτερινά, Αργίες κλπ, είναι μειωμένα, αφού με βάση την ειδικότητά μας (μπουφετζής- εργατοτεχνίτης), πρέπει να αμειβόμαστε με το συγκεκριμένο ημερομίσθιο (26,18 ευρώ μεικτά/680 ευρώ μεικτά) και όχι με 586 ευρώ μεικτά. Ο παραπάνω τρόπος αμοιβής βέβαια, έχει καλλιεργηθεί σκόπιμα από τους εργοδότες πως είναι και ο νόμιμος, αφού προφανώς τους συμφέρει να μην καταβάλουν στους εργαζόμενους τα πραγματικά/νόμιμα και να εμφανίζονται έπειτα, σαν «κήρυκες της νομιμότητας»!. Ειδικότερα όμως και με τα νέα μέτρα, αυτή η κατάσταση στους χώρους εργασίας πρόκειται να εξαπλωθεί παντού, η εκμετάλλευση θα αυξηθεί στο έπακρο, αφαιρώντας μας όλα τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες!

Μόνη λύση… η οργάνωση και οι αγώνες μας!

Τα τελευταία χρόνια, στο συγκεκριμένο κατάστημα, ξεκίνησε από έναν συνάδελφο (εξακολουθεί να εργάζεται), η προσπάθεια διεκδίκησης των δεδουλευμένων/δικαιωμάτων και οργάνωσης των συναδέλφων στο Συνδικάτο. Έτσι, λοιπόν, με την βοήθεια του ΣΕΤΕΠΕ (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών & Επισιτιστικών Επιχειρήσεων) και ειδικότερα της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, μετά από καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, 3 συνάδελφοι πήραν τελικά τα δεδουλευμένα τους. Αυτό και μόνο το γεγονός διαψεύδει την επιχείρηση, πως τα δίνει όλα νόμιμα.

Στις 24/11, ημέρα που εκδικαζόταν η αγωγή του συναδέλφου για τα δεδουλευμένα του, (η εργοδοσία πήρε αναβολή) και κατά την διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, η εργοδοσία ανήρτησε στην βιτρίνα του καταστήματος ένα χαρτί, αναφέροντας πως, οι εργαζόμενοί της είναι αντίθετοι με τις διαμαρτυρίες και οι μισθοδοσίες καταβάλλονται σύμφωνα με τον νόμο!. Tότε πώς, έπειτα από καταγγελίες του συναδέλφου, η Επιθεώρηση Εργασίας, έχει επιδικάσει στον εργοδότη 5.700 ευρώ συνολικά, που αφορούν διαφορές δεδουλευμένων, κάνοντάς του και μήνυση και ακόμη αρνείται να τα καταβάλλει! Όλα αυτά συνηγορούν πως ο συγκεκριμένος συνάδελφος αποτελεί «αγκάθι» για τα συμφέροντα της εργοδοσίας, αφού μέσω του δικηγόρου της, του είχε προτείνει να του δώσει τα δεδουλευμένα του («και με το παραπάνω!»), αρκεί να παραιτηθεί! Απαιτούμε από την εργοδοσία να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =