αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚίνηση-ματ από την Πορτογαλία: Όποιος μετατρέπει τα χρήματα του σε κρυπτονομίσματα απαλλάσσεται από ΦΠΑ και όλους τους φόρους

Κίνηση-ματ από την Πορτογαλία: Όποιος μετατρέπει τα χρήματα του σε κρυπτονομίσματα απαλλάσσεται από ΦΠΑ και όλους τους φόρους

Μετά την εντυπωσιακή αναστροφή του Bitcoin κοντά στην πράσινη οριζόντια γραμμή, το επόμενο σημαντικό σημείο αντίστασης είναι κοντά στις 11.000 δολάρια, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμα (κίτρινη γραμμή). Αν καταφέρει να τη διασπάσει, θέτει τις βάσεις για να κατευθυνθεί προς το προηγούμενο υψηλό των 20.000 δολαρίων.

Ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης που ξεκίνησε από τον Ιούνη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με τον προηγούμενο, που ξεκίνησε και πάλι Ιούνη, το 2018. Τι γνωρίζουμε για αυτές τις περιπτώσεις; Ότι κάθε συσσώρευση συνήθως καταλήγει σε εκτόνωση. Τότε βέβαια η κατάληξη ήταν να διασπαστεί η πράσινη γραμμή προς τα κάτω και να ακολουθήσει η κατάρρευση.

Τώρα; Θα έχουμε την ίδια κατεύθυνση ή αυτή τη φορά είναι διαφορετικά; Οι συνθήκες σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με πέρυσι. Σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Οι βιαστικοί και επιπόλαιοι επενδυτές που παρασύρθηκαν από τον πυρετό του 2017 είτε έχουν αποχωρήσει, είτε είναι πλέον περισσότερο ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι. Οι θεσμικοί επενδυτές είναι προ των θυρών, με ορισμένους να έχουν ήδη εισέλθει στον χώρο, έστω και διστακτικά. Πλέον δεν πρόκειται για φήμη αλλά για πραγματικότητα.

Τα ΜΜΕ έχουν κάνει εντυπωσιακή μεταστροφή. Εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία αντιμετώπιζε το Bitcoin από επιφυλακτικά έως εχθρικά, πλέον καλούν καθημερινά ειδικούς για να εξηγήσουν στους θεατές ή στους αναγνώστες τους τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Οι πολιτικοί και οι τράπεζες, έχοντας συνειδητοποιήσει πως δεν μπορούν να σταματήσουν το Bitcoin, αναζητούν τρόπους να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία του blockchain. Κολοσσοί όπως το Facebook έχουν βασίσει τη στρατηγική τους ακριβώς εκεί. Κράτη όπως το Ιράν ή ακόμα και υπερδυνάμεις όπως η Κίνα αναζητούν τρόπους να βγάλουν δικό τους κρυπτονόμισμα.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι πως τα κράτη έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν κανόνες με τους οποίους θα δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του blockchain με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χάσουν την δυναμική τους, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύονται οι επενδυτές. Δύσκολη η εξεύρεση ισορροπίας, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι το κυριότερο δίλημμα που αντιμετωπίζουν.

Για αυτό το πιο σημαντικό είναι να μη χάσουν τον νομισματικό έλεγχο, όπως φοβούνται με το Libra του Facebook. Από την άλλη, θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, με το οποίο να προσελκύουν επενδύσεις και μορφωμένο εργατικό δυναμικό που εμπλέκεται σε νέες τεχνολογίες, όπως το blockchain. Γιατί αν δεν προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες, θα το κάνει κάποιο άλλο ανταγωνιστικό κράτος.

Ωστόσο το να προσελκύσουν κεφάλαια και επιχειρήσεις δεν είναι εύκολο. Πολλά κράτη ανταγωνίζονται ανηλεώς μεταξύ τους. Δελεάζοντάς τους με φανταχτερά στολίδια, όπως φορολογικές διευκολύνσεις, δεν εξασφαλίζει πως θα τους επιλέξουν. Απλά αυξάνουν τις πιθανότητες.

Έχουμε αναφέρει την περίπτωση της Σιγκαπούρης, που το έχει αγκαλιάσει. Έχει το προβάδισμα όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση, καθώς διαθέτει την πιο αναπτυγμένη και πιο φιλική νομοθεσία παγκοσμίως. Δίνει ένα σημαντικό βαθμό ελευθερίας, ο οποίος είναι απαραίτητος για να ευδοκιμήσει το blockchain, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει τους επενδυτές από τις απάτες.

Στη Ευρώπη μέχρι τώρα προσπάθεια για να ξεχωρίσουν έχει κάνει η Μάλτα και η Κύπρος, ενώ πιο πίσω βρίσκονται χώρες όπως η Γαλλία. Τώρα όμως έχουμε και την Πορτογαλία που, βλέποντας να έχει μείνει πίσω, αποφάσισε να μπει δυναμικά στο παιχνίδι. Οι πορτογαλικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι αν θέλεις να μετατρέψεις τα κρυπτονομίσματά σου σε ευρώ, όχι μόνο απαλλάσσεσαι από τον ΦΠΑ αλλά και οι δραστηριότητές σου δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο. Όσα και να κερδίσεις από τις επενδύσεις σου σε Bitcoin ή άλλα ψηφιακά νομίσματα, ακόμα και από mining, δεν πληρώνεις ούτε σεντ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναγνωρίζουν τα κρυπτονομίσματα ως κανονικά νομίσματα, όχι ως περιουσιακά στοιχεία. Μήπως αποσκοπούν να γίνουν ο επόμενος φορολογικός παράδεισος για τα κρυπτονομίσματα; Καθόλου απίθανο. Και τι θα κερδίσουν αν η επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα δεν φορολογείται; Μα θα έχουν τις παράπλευρες ωφέλειες που αναφέραμε πιο πάνω. Νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + seven =