αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚίνηση- έκπληξη από την Ε.Ε.: Αποσύρει την «μαύρη λίστα» με τα κράτη που πιθανόν γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Κίνηση- έκπληξη από την Ε.Ε.: Αποσύρει την «μαύρη λίστα» με τα κράτη που πιθανόν γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Στην απόσυρση της «μαύρης λίστας» των χωρών όπου θεωρείται ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σπανίως οι ευρωπαϊκές χώρες τηρούν μια τόσο σχεδόν ομόφωνη στάση όπως στην πρόσφατη περίπτωση της «μαύρης λίστας» της Κομισιόν για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι 27 από τις 28 χώρες μέλη απέρριψαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες η Κομισιόν είχε συντάξει μια λίστα με 23 χώρες και περιοχές «υψηλού κινδύνου», οι οποίες απορρίπτουν τις δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου. Με τη μαύρη λίστα η επιτροπή ήθελε να δεσμεύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις συναλλαγές τους με τις χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Δέχθηκε απειλές

Οι χώρες μέλη της ΕΕ απέρριψαν τελικώς τη μαύρη λίστα διότι σε αυτή περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία αλλά και περιοχές που ανήκουν στις ΗΠΑ (αμερικανικές Παρθένες Νήσοι κ.α.). Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σαουδική Αραβία είχαν ασκήσει εντονότατες πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν από τη λίστα.

Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου μάλιστα, ο Σαουδάραβας βασιλιάς φέρεται να έθεσε ευθέως το θέμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ αλλά και στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι, προειδοποιώντας για «οικονομικές συνέπειες».

Προειδοποιήσεις είχε απευθύνει και ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΕ Σόντλαντ, κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» της Ευρώπης. Απείλησε μάλιστα ευθέως τους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά εάν θέλουν μια νέα αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε ότι βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας κατά του ξεπλύματος χρήματος η Επιτροπή υποχρεούται να καταθέσει μια μαύρη λίστα. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των χωρών και στη σύνταξη νέας λίστας που στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί και πάλι από τις χώρες μέλη.

Ποιες χώρες βρίσκονται στη «μαύρη λίστα»

Η απορριφθείσα μαύρη λίστα της Κομισιόν περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Αφγανιστάν, Αμερικανική Σαμόα, Μπαχάμες, Μποτσουάνα, Βόρεια Κορέα, Αιθιοπία, Γκάνα, Γκουάμ, Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Νιγηρία, Πακιστάν, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο, Σαουδική Αραβία, Σρι Λάνκα, Συρία, Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Τυνησία, Παρθένες Νήσοι και Υεμένη.

Πηγή: Insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 6 =