αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚάτι… από το μέλλον: Τεχνητή Νοημοσύνη κερδίζει στα παιχνίδια χωρίς να γνωρίζει τους κανόνες τους

Κάτι… από το μέλλον: Τεχνητή Νοημοσύνη κερδίζει στα παιχνίδια χωρίς να γνωρίζει τους κανόνες τους

Το τμήμα DeepMind της Alphabet (η “μαμά” της Google) μας έχει δώσει στο παρελθόν αρκετά δείγματα από τους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσει, όπως αυτόν που νίκησε με χαρακτηριστική ευκολία τον παγκόσμιο πρωταθλητή του επιτραπέζιου Go, αλλά και πιο σοβαρές δημιουργίες που αφορούν την διάγνωση ασθενειών.

Αυτή τη φορά, η DeepMind επιστρέφει και πάλι στα παιχνίδια με το MuZero, έναν νέο αλγόριθμο που μπορεί να μετατραπεί στον καλύτερο παίκτη του κόσμου σε διάφορα παιχνίδια, χωρίς να γνωρίζει καν τους κανόνες τους. Αυτή είναι μια τρομερά σημαντική εξέλιξη, διότι αποδεικνύει πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσαρμοστεί σε πραγματικές καταστάσεις της καθημερινότητας χωρίς να έχει εκπαιδευτεί εξαρχής για αυτές.

Είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία να έχεις ήδη τροφοδοτήσει έναν αλγόριθμο με ικανό όγκο δεδομένων (π.χ. τους κανόνες ενός παιχνιδιού) προκειμένου να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, άρα να έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και να παίρνει την καλύτερη δυνατή απόφαση. Στην περίπτωση του MuZero ο στόχος της DeepMind είναι να ελέγξει πως θα συμπεριφερθεί η AI σε πρωτόγνωρες καταστάσεις καλούμενη να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της χωρίς προκαθορισμένο σενάριο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Engadget, για τη λήψη των αποφάσεων το MuZero AI λαμβάνει υπόψιν τις τρεις παράγοντες: τις επιπτώσεις της προηγούμενης κίνησης, τη θέση στην οποία βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή και την καλύτερη θεωρητικά πορεία εξέλιξης του επόμενου βήματος. Από τις δοκιμές διαπίστωσαν πως το MuZero φέρνει εφάμιλλα αποτελέσματα με τα προηγούμενα AIs της εταιρείας και όσο περνά ο χρόνος, τόσο πιο πολύ βελτιώνεται (αυτοεκπαίδευση).

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, λοιπόν, η οποία θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε αρκετούς τομείς, όπως η αυτόνομη οδήγηση, η Ρομποτική κλπ.

Πηγή: Techgear.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + 6 =