αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚάποτε ο ιδρυτής του Zoom παραιτήθηκε από μια δουλειά με εξαψήφιο μισθό γιατί δεν ήταν χαρούμενος

Κάποτε ο ιδρυτής του Zoom παραιτήθηκε από μια δουλειά με εξαψήφιο μισθό γιατί δεν ήταν χαρούμενος

Είναι σίγουρα μια από τις εταιρίες που «εκτοξεύτηκαν» μέσα στην πανδημία. Η Zoom. Ναι, πρόκειται για την γνωστή εφαρμογή βιντεοκλήσεων που έγινε πιο απαραίτητη από ποτέ μέσα στα lockdowns και είδε τον αριθμό των χρηστών της να πολλαπλασιάζεται. Και την ίδια στιγμή να πολλαπλασιάζεται η αξία της.

Ιδρυτής και CEO της εταιρίας είναι ο Κινέζος Eric Yuan. Ο ίδιος πάντα ονειρευόταν να φύγει από την Κίνα για να πάει στη Silicon Valley, από τότε που ήταν νέος και άκουσε τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, να δίνει μια ομιλία για τις προοπτικές του ίντερνετ.

Τελικά έκανε το μεγάλο ταξίδι. Με δυσκολίες. Όπως σημειώνει το CNBC, απορρίφθηκε οκτώ φορές συνολικά, και τελικά έλαβε βίζα στις ΗΠΑ στην ένατη προσπάθειά του. Πήγε τελικά στις ΗΠΑ το 1997 σε ηλικία 27 ετών. Δεν μιλούσε αγγλικά, αλλά ήξερε να γράφει κώδικα και ξεκίνησε δουλειά μηχανικού στην εταιρεία λογισμικού videoconferencing, WebEx.

Η WebEx πωλήθηκε στη Cisco για 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια μια δεκαετία αργότερα (η πλατφόρμα είναι πλέον γνωστή ως Cisco Webex). Ο Yuan έγινε vice president of engineering του τεχνολογικού κολοσσού, κερδίζοντας έναν εξαψήφιο μισθό. Αλλά δεν ήταν χαρούμενος.

«Κάθε μέρα, όταν ξυπνούσα, δεν ήμουν πολύ χαρούμενος. Ούτε ήθελα να πάω στο γραφείο για να δουλέψω », λέει ο ίδιος στο CNBC.

Αν και τα πρώτα του χρόνια στη Cisco ήταν «υπέροχα», άρχισε να παρατηρεί ότι όταν μιλούσε με τους πελάτες της Cisco Webex για το προϊόν της τηλεδιάσκεψης που είχε δημιουργήσει, «δεν έβλεπε ούτε έναν ευχαριστημένο πελάτη». Κατά τη γνώμη του Yuan, το προϊόν δεν εξελίχθηκε αρκετά γρήγορα, καθιστώντας το μια αγγαρεία στην χρήση από τους πελάτες.

Ως έμπειρος μηχανικός λογισμικού με πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την τεχνολογία απομακρυσμένης συνεργασίας σε real-time, ο Yuan θεώρησε ότι η εξέλιξη των smartphone και των tablet δημιούργησε νέες ευκαιρίες για να κάνει την τηλεδιάσκεψη μέσω κινητού πιο προσιτή από ποτέ.

Κάπου στο 2011, ο Κινέζος συνειδητοποίησε ότι για να φτιάξει ένα προϊόν με τον τρόπο που ήθελε, θα έπρεπε να αφήσει την άνεση της θέσης με τον υψηλό μισθό, και να πορευτεί αυτόνομος. Έφυγε από τη Cisco και άρχισε να αναπτύσσει τη δική του πλατφόρμα λογισμικού βιντεοδιάσκεψης ενώ αναζητούσε τη χρηματοδότηση που θα χρειαζόταν για να δημιουργήσει ένα προϊόν και να στήσει μια νέα εταιρία.

«Από την μία, αυτό ήταν όντως ένα μεγάλο ρίσκο, να φύγω δηλαδή από μια πολύ καλοπληρωμένη δουλειά και θέση αντιπροέδρου (στη Cisco). Γιατί να θέλεις να φύγεις;» λέει στο CNBC. Συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, δεν ήμουν χαρούμενος. Επομένως, ουσιαστικά αυτό δεν ήταν μεγάλο ρίσκο. Ο σκοπός της ζωής είναι να κυνηγάς την ευτυχία και εγώ δεν ήμουν ευτυχισμένος. Άρα ποιο ήταν το ρίσκο;».

Τελικά κέρδισε το στοίχημα. Περίπου 10 χρόνια μετά την ίδρυση του Zoom, η εταιρία έχει αναπτυχθεί, έχει αξία δισεκατομμυρίων και απασχολεί τώρα πάνω από 4.400 άτομα.

Όσο για τον Eric Yuan; Σήμερα είναι 51 ετών και η περιουσία του, σύμφωνα με το Forbes, φτάνει στα 16,8 δισ. δολάρια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 4 =