αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚάποτε ήταν η πλουσιότερη χώρα της Ν. Αμερικής: 8 πράγματα που δεν γνωρίζεις για την Βενεζουέλα

Κάποτε ήταν η πλουσιότερη χώρα της Ν. Αμερικής: 8 πράγματα που δεν γνωρίζεις για την Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα περνά τα τελευταία χρόνια μία από τις χειρότερες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις της νεότερης ιστορίας. Η άλλοτε σταθερή δημοκρατία και οικονομική υπερδύναμη πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης έχοντας χρεοκοπήσει εδώ και καιρό.

Οι κάτοικοι της άλλοτε πλούσιας χώρας της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται αντιμέτωποι με μπλακ άουτ που διαρκούν ακόμη και μέρες, με υπερπληθωρισμό, με ελλείψεις τροφίμων και ασθένειες, λόγω έλλειψης φαρμάκων.

Οι New York Times αποκάλεσαν πρόσφατα την κρίση στη Βενεζουέλα ως τη χειρότερη δυνατή μετά από πόλεμο, ενώ πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, πολλοί φτάνοντας στα σύνορα με τα πόδια μετά από περπάτημα ημερών…

Ο Νικολάς Μαδούρο παραμένει στην εξουσία, παρότι πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει ως Πρόεδρο το Χουάν Γκουαϊδό, ενώ η παραγωγή και οι εξαγωγές της άλλοτε ισχυρής χώρας έχουν διολισθήσει δραματικά.

Τα παρακάτω απίστευτα στοιχεία που συγκέντρωσε το Business Insider είναι ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η λατινοαμερικανική χώρα:

  1. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει τα 10.000.000% φέτος. Αυτή την εκτίμηση έχουν κάνει ειδικοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ένας μισθός αυτή τη στιγμή δεν αρκεί ούτε για δύο μπουκάλια γάλα.
  2. Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, όμως η παραγωγή της σήμερα είναι 2,3 φορές μικρότερη από τη δεκαετία του 1970. Τότε η παραγωγή πετρελαίου έφτανε έως τα 3,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως και τώρα μόλις και μετά βίας αγγίζει το 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η πτώση αυτή οφείλεται στην κακή διαχείριση των εγκαταστάσεων από τις κυβερνήσεις Τσάβες και Μαδούρο, που κρατικοποίησαν τα εργοστάσια.
  3. Η Βενεζουέλα ήταν η πλουσιότερη χώρα της Νότιας Αμερικής από το 1958 που εκδημοκρατίστηκε έως τη δεκαετία του 1980. Η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και οι κακές οικονομικές πολιτικές οδήγησαν τη χώρα εδώ που είναι σήμερα.
  4. Ο Πρόεδρος Μαδούρο έχει δώσει 26 αυξήσεις στο βασικό μισθό μέσα σε έξι χρόνια, από τότε που ανέλαβε την προεδρία, συμπεριλαμβανομένης και μίας αύξησης 300% φέτος. Με το βασικό μισθό πέρυσι να είναι κάτω από 20.000 μπολιβάρ, ένα ρολό χαρτιού υγείας κόστιζε 2,6 εκατ. μπολιβάρ. Τα 2,6 εκατ. μπολιβάρ μεταφράζονται σε 0,60 δολάρια ΗΠΑ. Και τότε ο πληθωρισμός δεν ξεπερνούσε το 1.000.000%.
  5. Το ΑΕΠ της Βενεζουέλας το 2018 ήταν μόλις 276 δισ. δολάρια, την ώρα που το ΑΕΠ μίας μικρής αμερικανικής Πολιτείας, όπως το Κονέκτικατ, ήταν 279,7 δισ. δολάρια.
  6. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, η ανεργία στη χώρα θα ξεπεράσει φέτος το 44% και του χρόνου το 50%. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την ανεργία από το 2016, όταν υποστήριζε ότι βρισκόταν στο 7,3%.
  7. Η βιομηχανική παραγωγή, η γεωργία και οι εξαγωγές της Βενεζουέλας είναι σε τόσο κακή κατάσταση που αναμένεται να μειωθούν κατά 25% φέτος, τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση σε μία χώρα από τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και μία από τις μεγαλύτερες που έχει καταγράψει το ΔΝΤ σε μία χώρα σε καιρό ειρήνης.
  8. Το 2017, οι εξαγωγές πετρελαίου αντιστοιχούσαν στο 95% των εξαγωγών της χώρας. Φέτος, αναμένεται να φθάσουν στο 100%, που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα εξάγει τίποτα άλλο, εκτός από πετρέλαιο.

Πηγή: economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − eleven =