αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚάποιοι είδαν εξωπραγματική αύξηση στον ΕΝΦΙΑ έως… 981%

Κάποιοι είδαν εξωπραγματική αύξηση στον ΕΝΦΙΑ έως… 981%

Οκτώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων διαπίστωσαν σημαντική μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ που φθάνει μέχρι και 45%. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες λίγες περιπτώσεις που ο ΕΝΦΙΑ είναι εξωπραγματικός.

Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι ο φόρος εισοδήματος (από τη μίσθωση του ακινήτου) σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ οδηγούν στην υφαρπαγή επί της ουσίας του συνόλου του εισοδήματος που προκύπτει.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας (οδό Κοραή). Η τιμή ζώνης από τα 2.950 ευρώ εκτινάχθηκε στα 4.150 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ από τα 217 ευρώ το 2021 “ανέβηκε”  φέτος στα 2.345 ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 981%. Μπορεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021 να μην αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα αλλά πιθανόν και ο ΕΝΦΙΑ του 2022 να μην την αντικατοπτρίζει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποιες τροποποιήσεις, επισημαίνοντας ότι θα ελεγχθούν εκ νέου οι τιμές ζώνης σε κάποιες περιοχές το επόμενο έτος.

Πάντως, για αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία μέχρι  τις 10 Ιουνίου να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή. Με βάση τη νομοθεσία όσοι επιθυμούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη θα πρέπει σε πρώτη φάση να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση επίλυσης διαφορών και ανεξάρτητα του αποτελέσματος (δηλαδή εάν θα γίνει δεκτή ή εάν θα απορριφθεί) και μπορούν εν συνεχεία να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Ουσιαστικά μετά από 4 μήνες (μέγιστο διάστημα απόφασης από τη ΔΕΔ) και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο μπορούν να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει και τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων.

Η ΠΟΜΙΔΑ από την πλευρά της αναφέρει ότι είναι άδικη αλλά και αντισυνταγματική η διπλή διαφορετική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ (2022) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 επιβαρύνει ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, “σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, που οδηγούν σε “τρελές” κυριολεκτικά φορολογικές χρεώσεις”.

“Οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όπως έχει επισημάνει στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας, δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να προβεί άμεσα σε διορθωτική παρέμβαση, αφενός καταργώντας όλες αυτές τις νέες δυσμενείς ρυθμίσεις των ενοτήτων Γ και Ε του νέου ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έχουν σήμερα πολλαπλασιάσει στοχευμένα το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες που εμπίπτουν στις διατάξεις τους, και αφετέρου, θέτοντας ως συνολικό “πλαφόν” τα ποσά που τους χρεώθηκαν το 2021, υπό την ισχύ μάλιστα του συμπληρωματικού φόρου που δήθεν καταργήθηκε, τη στιγμή που, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η πλειοψηφία των φορολογουμένων απολαμβάνει σημαντικότατες μειώσεις του φόρου αυτού!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =