αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Κάνε μια παύση»: 4+1 tips για να διαχειριστείς μια άβολη συζήτηση

«Κάνε μια παύση»: 4+1 tips για να διαχειριστείς μια άβολη συζήτηση

Οι άνθρωποι πάντα θα είναι περίεργοι, πάντα θα κάνουν ερωτήσεις που θα προτιμούσαμε να μην απαντήσουμε. Και όταν επιλέγουμε να απαντήσουμε αρνητικά ή να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας, τότε η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Το έχουμε ζήσει όλοι αυτό το σκηνικό. Καυγάδες, φωνές, παράπονα κλπ.

Σε κάθε σχέση (φιλική, οικογενειακή, επαγγελματική, συντροφική) έρχεται η στιγμή που πρέπει να κάνεις μια άβολη κουβέντα. Τη συζήτηση για εκείνα τα άβολα θέματα που κάνουν την ατμόσφαιρα να ηλεκτρίζεται με αμηχανία, και εσένα να κρατάς την ανάσα σου μέχρι να ακούσεις την απάντηση του άλλου.

Υπάρχουν 5 βήματα για να διαχειριστούμε μια άβολη συζήτηση και να παρακάμψουμε αυτή τη δυσκολία και αμηχανία.

Μην αντιδράς σπασμωδικά

Οταν ακούς πράγματα που σε φέρνουν σε αμηχανία ή σου προκαλούν εκνευρισμό, καλό είναι να μην αντιδράς αμέσως όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται. Πάρε τον χρόνο σου, άκουσε πρώτα τι έχουν να σου πουν και στη συνέχεια απάντησε με ηρεμία και εξέφρασε αυτό που νιώθεις χωρίς να πυροδοτείς κι άλλο τη συζήτηση. Αν η ερώτηση που σου κάνουν δεν σου αρέσει, τότε τόνισε ότι δεν θέλεις να την απαντήσεις γιατί το timing δεν είναι σωστό. Με τον τρόπο αυτό περνάς το μήνυμα ότι η συζήτηση σε ενοχλεί.

Ζήτα να γίνει η συζήτηση ιδιωτικά

Αν στην άβολη συζήτηση υπάρχουν κι άλλα άτομα στον χώρο, τότε μπορείς να ζητήσεις να την κάνεις ιδιωτικά με τον συνομιλητή σου. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν θεατές σε μια κουβέντα που δεν τους αφορά.

Επανέλαβε την τελευταία φράση του συνομιλητή σου

Οταν το κάνεις αυτό, έχεις χρόνο να σκεφθείς την απάντησή σου. Δίνεις στον εαυτό σου χρόνο για να διαχειριστεί την άβολη συζήτηση.

Μην είσαι απότομος και δείξε κατανόηση

Να έχεις στο μυαλό σου ότι παίζει σημαντικό ρόλο το πώς αντιδρούμε στα γεγονότα και όχι τα ίδια γεγονότα. Μερικές φορές είναι ωφέλιμο να προσεγγίζουμε τις καταστάσεις με κατανόηση και άλλες φορές να απομακρύνουμε τον εαυτό μας από αυτές. Η δεξιότητα της ανταπόκρισης αντί της αντίδρασης, μας βοηθά να κάνουμε αυτή την διάκριση με επιτυχία.

Κάνε μια παύση

Κάνε μία παύση δευτερολέπτων και απλά ανέπνευσε. Άφησε σε αυτό το διάστημα την αρχική, τοξική επίδραση του συναισθήματος να φύγει και δες τι μένει. Τώρα εξέτασε, ποια είναι η πιο έξυπνη, ωφέλιμη και αποτελεσματική ανταπόκριση που μπορείς να έχεις; Τι μπορείς να κάνεις για να κατευνάσεις την κατάσταση; Πάνω απ΄όλα ποια συμπεριφορά είναι η πιο αποτελεσματική που θα εξασφαλίσει την δική σου καλή διάθεση, ηρεμία και ισορροπία;

Πηγή: Bovary.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 8 =