αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚάνεις τα ίδια λάθη ξανά και ξανά; Εδώ είναι 5 ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό

Κάνεις τα ίδια λάθη ξανά και ξανά; Εδώ είναι 5 ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό

Λένε ότι είναι ανόητο «να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα».

Αλλά οι λόγοι που οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη είναι πολύ πιο περίπλοκοι από αυτό. Οι άνθρωποι είναι πολύπλοκα πλάσματα.

Επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας λόγω μιας σειράς ψυχολογικών παραγόντων – και συχνά, είναι τόσο βαθιά ριζωμένα μέσα μας, που χρειάζεται κάποια πραγματική δύναμη θέλησης για να τα ελέγξουμε.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικούς από τους ψυχολογικούς λόγους που επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας.

1) Αντιστέκεστε στην αλλαγή

Μερικοί άνθρωποι είναι αρνητικοί στην αλλαγή. Δεν τους αρέσει η ιδέα της «αβεβαιότητας» που έρχεται με το νέο.

Αυτό τους οδηγεί να «παίξουν με ασφάλεια», ακόμα κι αν αυτή η συμπεριφορά είναι πραγματικά επιζήμια- και κάθε άλλο παρά ασφαλής.

Για αυτό θα δεις ανθρώπους που παραμένουν, για παράδειγμα, σε καριέρες που δεν τους ικανοποιούν. Αλλά δεν κάνουν το επόμενο βήμα.

2) Νιώθεις άνετα με το γνώριμο περιβάλλον

Συχνά βαλτώνουμε σε μια κατάσταση, επειδή μας κάνει να νιώθουμε άνετα. Δεν απαιτεί κόπο, δεν μας βγάζει έξω από την ζώνη άνεσης μας.

Σκεφτείτε το: Το να μένετε σπίτι όλη μέρα και να παραγγείλετε φαγητό είναι άνετο, αλλά όταν κουραστείτε, έχει κόστος. Γίνεστε καθιστικός τύπος, έχετε την τάση να τρώτε ανθυγιεινό φαγητό (για να μην αναφέρουμε ότι πληρώνετε πολλά χρήματα) και απομονώνεστε, με ελάχιστη έως καθόλου ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Ωστόσο, καθώς αυτός ο τρόπος ζωής απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια, δεν αισθανόμαστε επείγουσα ανάγκη για αλλαγή.

3) Υποφέρετε από χαμηλή αυτοεκτίμηση

Όταν είστε μπροστά σε μία αποτυχία, βιώνετε χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης. Μερικές φορές αισθάνεστε ότι δεν αξίζετε κάτι καλύτερο– μια νοοτροπία που διαιωνίζει επαναλαμβανόμενα, συχνά επιζήμια, λάθη και συμπεριφορές.

Ίσως νομίζετε ότι έχετε φτάσει στο ταβάνι σας ως άτομο και νιώθετε απογοητευμένοι και πολύ τεμπέληδες για να ακολουθήσετε πιο θετικά μονοπάτια.

Έτσι, παραμένετε αυτοκαταστροφικοί, αβοήθητοι για οποιαδήποτε ευεργετική αλλαγή – μια ενέργεια που σίγουρα μπορεί να οδηγήσει στο να κάνετε συνεχώς τα ίδια λάθη.

4) Ενδίδετε στην παρορμητικότητα

Πολλοί από εμάς είμαστε παρορμητικοί, που σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε δράση χωρίς πολλή σκέψη.

Ίσως έχετε κάνει λάθη στο παρελθόν και έχετε ορκιστεί να αλλάξετε. Αλλά όταν η κρίσιμη στιγμή φτάνει, επιστρέφετε στην εγγενή παρορμητικότητα και ραθυμία σας – πράγματα που μπορεί να μεταφραστούν σε απρόσεκτες αποφάσεις… και μερικές φορές, σε ζοφερές συνέπειες.

Εκεί είναι όπου ο αυτοέλεγχος και η αυτογνωσία σας θα πρέπει ιδανικά να βγουν στην επιφάνεια.

5) Εχεις κολλήσει… στο παρελθόν

Εάν μεγάλωσες με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ίσως με ένα άκαμπτο και παλιό τρόπο, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενα λάθη στη ζωή.

Ίσως τώρα ζείτε σε μια κοινωνία και κουλτούρα που έχει θεμελιωδώς διαφορετικά ήθη και συνήθειες από αυτά που έχετε συνηθίσει.

Έτσι παλεύετε ή καταλήγετε μπερδεμένοι, μένοντας εν μέρει προσκολλημένοι στους παλιούς τρόπους, αλλά ταυτόχρονα προσπαθείτε να το κάνετε να λειτουργήσει στο τρέχον περιβάλλον σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από όσο ξέρω…»: Αν ένα άτομο σου πει κάποια από αυτές τις 5 φράσεις… μάλλον κάτι σου κρύβει

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + nineteen =