αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚάνεις συνεχώς λάθος επιλογές στη ζωή σου; Εδώ είναι 4 πιθανοί λόγοι

Κάνεις συνεχώς λάθος επιλογές στη ζωή σου; Εδώ είναι 4 πιθανοί λόγοι

Πόσες φορές έχεις μετανιώσει για επιλογές που έχεις κάνει στη ζωή σου; Μπορεί να είναι κάτι απλό: Να πέταξες ένα ρούχο που στην πραγματικότητα το ήθελες.

Ορισμένες ενέργειες, ωστόσο, έχουν πιο σοβαρές συνέπειες. Μπορεί να μην μπορείτε να μείνετε μακριά από ένα άτομο στον κοινωνικό σας κύκλο που σας υποτιμά συνεχώς. Όσο άσχημα κι αν σας κάνει να αισθάνεστε για τον εαυτό σας, δεν φαίνεται να είστε έτοιμοι να φύγετε μακριά. Για ποιον λόγοι μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τους Renée Visser και Arnoud Arntz του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (2023), η μη-προσαρμοστική «επιλογή κατάστασης» είναι ένα κοινό πρόβλημα σε άτομα που δεν φαίνεται να μπορούν να ξεπεράσουν καταστάσεις που προκύπτουν από κακές επιλογές. Το να συνεχίσετε να εκτίθεστε σε άτομα που επιδρούν αρνητικά σε εσάς, αντικατοπτρίζει επίσης κακή επιλογή κατάστασης και αποτελεί δυνητικά σημαντική απειλή για την ευτυχία και την ψυχική σας υγεία.

Το psychology today παραθέτει 4 λόγους για τους οποίους κάποια άτομα έχουν «ελαττωματική πυξίδα» και παίρνουν συνεχώς λάθος αποφάσεις στη ωή τους.

1. Μια προσπάθεια επιδιόρθωσης ή ελέγχου προηγούμενων αρνητικών εμπειριών, με στόχο να αλλάξει το αποτέλεσμα στο μέλλον. Μπορεί να αναζητήσετε την παρουσία εκείνου του «κακού ατόμου» επειδή ελπίζετε (μάλλον λανθασμένα) ότι μια μέρα θα αλλάξει και θα είναι καλός/η μαζί σας. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν αυτό το άτομο είναι ευγενικό μαζί σας μια στο τόσο, γιατί έτσι σας παρασύρει ακόμα πιο εύκολα σε αυτό τον φαύλο κύκλο. Και είναι δύσκολο να βγείτε.

2. Η συνήθεια δημιουργεί άνεση. Υπάρχει κάτι… καθησυχαστικό αν γνωρίζεις την έκβασης μιας κατάστασης, ακόμα κι αν αυτό το αποτέλεσμα πιθανότατα δεν πρόκειται να είναι πολύ καλό. Το απρόβλεπτο, σημειώνουν οι ειδικοί, είναι «ένας από τους μεγαλύτερους στρεσογόνους παράγοντες». Ακόμη περισσότερο και από τον «προβλέψιμο πόνο».

3. Ψάχνουμε τους όμοιους μας. Σχετίζεται με αυτή την αίσθηση άνεσης, αλλά σε ακόμη βαθύτερο επίπεδο. Οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν επιλογές που επιβεβαιώνουν την αίσθηση του εαυτού τους. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξετε έναν σύντροφο με προσωπικότητα παρόμοια με τη δική σας, επειδή αυτό επιβεβαιώνει την αίσθηση της δικής σας προσωπικότητας. Αυτή μπορεί να είναι μια καλή επιλογή, αλλά όχι εάν βασίζεται στον φόβο σας ότι κάποιος πολύ διαφορετικός από εσάς θα αντιπροσωπεύει απειλή για τη δική σας αίσθηση αυτοεκτίμησης.

4. Χάνεται η εστίαση. Συνεχίζοντας να κάνουν κακές επιλογές, οι άνθρωποι μπορεί να απομακρύνουν την προσοχή τους από το εκάστοτε πρόβλημα. Η κάθε νέα οδυνηρή εμπειρία, κρύβει την αρχική πηγή του προβλήματος. Και κάπως έτσι δημιουργείται μία «ελαττωματική πυξίδα».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =