αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚάνεις πληρωμένες κριτικές στο Trip Advisor; Στο εξής θα «πέφτουν» μεγάλα πρόστιμα

Κάνεις πληρωμένες κριτικές στο Trip Advisor; Στο εξής θα «πέφτουν» μεγάλα πρόστιμα

Δικαστικό προηγούμενο για τις «πληρωμένες κριτικές» στο Trip Advisor δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου να τιμωρήσει με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης εταιρεία που έγγραφε ψευδείς κριτικές έναντι αμοιβής. Συγκεκριμένα το δικαστήριο του Λέτσε, καταδίκασε σε εννέα μήνες φυλάκιση και επέβαλε πρόστιμο 8.000 ευρώ τον ιδιοκτήτη της PromoSalermo, εταιρείας που συνέγραφε πληρωμένες κριτικές για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και χώρους εστίασης στην Ιταλία.

Παρότι η σύνταξη πληρωμένων κριτικών για τουριστικές επιχειρήσεις είτε από μεμονωμένα άτομα είτε από εταιρείες αποτελεί αδίκημα η περίπτωση της PromoSalermo ήταν η πρώτη που τιμωρήθηκε με απόφαση του δικαστηρίου. Στην απόφαση των δικαστών συνέβαλαν φυσικά και τα εσωτερικά στοιχεία που κοινοποίησε στο δικαστήριο η Trip Advisor τα οποία είχαν προκύψει από τις σχετικές έρευνες που διεξήγαγε η ίδια ήδη από το 2015.

Όπως διευκρινίζει η εταιρεία στον ιστότοπό της, στην ειδική κατηγορία άρθρων σχετικών με τα «fake reviews», η ομάδα των ερευνητών της είχε εντοπίσει την PromoSalermo ήδη από το 2015 μετά από καταγγελίες πελατών και πρώτος τους στόχος ήταν να εντοπίσουν τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τους υπαλλήλους καθώς και τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις. Στη συνέχεια εντόπισαν τις κριτικές που είχαν γράψει – από την Promo Salermo είχαν καταχωρηθεί ή είχαν προσπαθήσει να υποβληθούν περί τις 1.000 κριτικές έναντι αμοιβής, με τα μέλη της εταιρείας να αλλαζουν συχνά πυκνά ηλεκτρονικές διευθύνσεις και λογαριασμούς για να μην μπορούν να εντοπιστούν.

Αφού τους εντόπισε φρέναρε τις δραστηριότητες τους απορρίπτοντας τις κριτικές τους ούτως ώστε να αποτυγχάνουν στην προώθηση των επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζονταν και να αναγκαστούν σιγά σιγά να κλείσουν. Η περίπτωση άλλωστε δεν ήταν η πρώτη, όπως διευκρινίζει από το 2015 κι έπειτα η TripAdvisor έχει σταματήσει τις δραστηριότητες περίπου 60 τέτοιου είδους εταιρειών.

Ωστόσο δεν ήταν η TripAdvisor που έστειλε την υπόθεση στα δικαστήρια αλλά ένας εστιάτορας που έλαβε ένα ενημερωτικό email με τις σχετικές υπηρεσίες. Που προσέφερε η Promo Salermo

Να σημειωθεί ότι η TripAdvisor κυνηγά τις ψευδείς κριτικές αφού αποδεικνύονται ζημιογόνες για το προϊόν της. Μάλιστα η πλατφόρμα έχει ήδη αναφέρει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις αρχές, όπως η Αρχή Ανταγωνισμού του Ην. Βασιλείου και η Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κοινοποιώντας τους πληροφορίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ψευδών κριτικών.

Πηγή: Insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × three =