αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚάθε παραίτηση κοστίζει… 5.000 δολάρια στην ΙΚΕΑ- Τι κάνει για να σταματήσει τις μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων

Κάθε παραίτηση κοστίζει… 5.000 δολάρια στην ΙΚΕΑ- Τι κάνει για να σταματήσει τις μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων

Το φαινόμενο των… μαζικών παραιτήσεων προσπαθεί να αντιμετωπίσει η ΙΚΕΑ στις ΗΠΑ. Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, οι μισοί από τους νεοπροσληφθέντες αποχωρούσαν πριν κλείσουν ένα χρόνο στη δουλειά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι κάθε αποχώρηση κόστιζε στην Ikea 5.000 δολάρια ή και περισσότερα για να αντικατασταθεί, όπως μεταδίδει η Business Standard.

Oι υπεύθυνοι του σουηδικού κολοσσού επίπλων συνειδητοποίησαν ότι κάτι πήγαινε λάθος και έψαξαν να βρουν τι έκανε τους εργαζόμενους στα καταστήματά του τόσο δυστυχισμένους προκειμένου να το διορθώσουν γρήγορα. Μέχρι το 2022, περισσότεροι από 62.000 εργαζόμενοι αποχωρούσαν ετησίως για διάφορους λόγους, αριθμός που αντιστοιχούσε περίπου στο ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της Ikea, ενώ η έλλειψη εργατικού δυναμικού την εποχή της πανδημίας καθιστούσε δύσκολη την αναπλήρωση των υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι «ξαφνικά έγιναν πολύ λίγοι», δήλωσε ο Jon Abrahamsson Ring, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Inter Ikea Group – της οντότητας-ομπρέλας που επιβλέπει το franchising των καταστημάτων της Ikea, τον σχεδιασμό των προϊόντων και την αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Ikea επικεντρώθηκε σε πράγματα που πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θέλουν να κάνουν, αλλά δυσκολεύονται να εφαρμόσουν στην πράξη: Ενίσχυση των αμοιβών, αύξηση της ευελιξίας για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής και χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για να διευκολύνουν τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους.

Τα αποτελέσματα ήταν εμφανή σε παγκόσμιο επίπεδο: Στα περισσότερα από 600 καταστήματα και αποθήκες της μητρικής εταιρείας, το ποσοστό παραιτήσεων μειώθηκε στο 17,5% τον Απρίλιο από 22,4% τον Αύγουστο του 2022.

Παρότι η οικειοθελής αποχώρηση έχει μειωθεί σε πολλά επαγγέλματα υπαλλήλων καθώς οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί, η απασχόληση στον τομέα του λιανικού εμπορίου συνέχισε να έχει ανοδική τάση τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας την πρόοδο της Ikea αξιοσημείωτη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =