αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚάθε ημέρα κάνουμε 60.000 σκέψεις. Πως να ξεχωρίσεις αυτές που έχουν πραγματική σημασία

Κάθε ημέρα κάνουμε 60.000 σκέψεις. Πως να ξεχωρίσεις αυτές που έχουν πραγματική σημασία

Tο μυαλό μας δεν σταματά ποτέ. Έρευνες δείχνουν ότι εμείς οι άνθρωποι παράγουμε περίπου 60.000 σκέψεις κάθε μέρα. Αυτός ο τεράστιος αριθμός σκέψεων, δείχνει το πόσο πολύ θέλουμε να είμαστε… απασχολημένοι και να εστιάζουν την προσοχή μας σε κάτι.

Πολλές από τις σκέψεις μας κάθε άλλο παρά παραγωγικές είναι. Αλλά δεν κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία. Αφήνουμε το μυαλό μας να ανατρέχει στο παρελθόν, και να σκέφτεται το μέλλον. Πηγαίνει παντού εκτός από εκεί που έχει μεγαλύτερη σημασία: Την παρούσα στιγμή.

Όλοι έχουμε την ικανότητα να γίνουμε εστιασμένοι στο τώρα και πιο συνειδητοποιημένοι. Το challenge είναι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να σταματήσει να τρέχει άσκοπα — να σταματήσει πραγματικά. Το μυαλό είναι επιρρεπές να περιπλανιέται πέρα από το παρόν, αλλά μπορούμε να το εκπαιδεύσουμε. Το αμερικανικό addicted2success.com παραθέτει μερικές κινήσεις για να φέρεις το μυαλό σου στο τώρα. Και να δεις τα δεδομένα με πιο ισορροπημένη οπτική.

Κάπως έτσι, μπαίνουμε σε μία νέα καθημερινότητα: Τρώμε πιο αργά και να δοκιμάζουμε πραγματικά το φαγητό μας χωρίς να βιαζόμαστε. Αφιερώνουμε χρόνο για μια χαλαρή βόλτα δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές της φύσης γύρω μας. Αφιερώνοντας χρόνο για απλή παρατήρηση, βλέπουμε πολύ περισσότερα από ό,τι όταν είμαστε απασχολημένοι με το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια.

1# Μην επιτρέπεις στο μυαλό να είναι μόνιμα απασχολημένο. Στο μυαλό αρέσει να είναι απασχολημένο. Ευδοκιμεί στη συνεχή δραστηριότητα και την απόσπαση της προσοχής. Είναι καθήκον μας να του διδάξουμε πώς να είναι ήσυχο και… ακίνητο. «Όταν αισθανόμαστε οτι αποσπάται η προσοχή μας ή ότι δεν είμαστε πλήρως παρόντες, μπορούμε να εστιάσουμε στην αναπνοή για να βρούμε την ηρεμία. Η χρήση της αναπνοής ως είδος διαλογισμού μας επιτρέπει να ‘συνδεθούμε’ με την ολότητα που υπάρχει μέσα μας. Μπορούμε να βιώσουμε αυτή τη σύνδεση όταν κάνουμε μια βόλτα και παρατηρούμε τη φύση ή όταν καθόμαστε ήσυχοι και απολαμβάνουμε ένα φλιτζάνι τσάι» λέει το αμερικανικό site. Κάπως έτσι θα εστιάσεις πλήρως στην στιγμή.

2# Μείνε στην στιγμή, εξουδετερώνοντας τις προκλήσεις. Το να παραμένουμε παρόντες αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι δύσκολο αν αντιμετωπίζουμε κάτι τρομακτικό, δύσκολο ή ασαφές. Συναισθήματα όπως ο θυμός ή η ανασφάλεια μπορούν να κάνουν τα μυαλά μας να τρέχουν. Αλλά αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ανοιχτεί σε δύσκολες στιγμές με αποδοχή, όλα θα πάνε καλύτερα. Μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας, «Μπορώ να αντέξω αυτή τη στιγμή. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα». Μπορούμε να κινηθούμε έτσι στο τώρα – που σημαίνει ότι μπορούμε να την πλοηγηθούμε με ουδετερότητα – επειδή δεν τρομάζουμε από το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, αλλά το αφήνουμε απλώς να είναι. Μας βοηθά να χαλαρώσουμε εκείνες τις δύσκολες στιγμές, να μάθουμε από αυτές και να βρούμε τι ισχύει για εμάς.

3# Ασχολήσου με την «παρατήρηση της ζωής». Όταν αφιερώνουμε χρόνο για να κοιτάξουμε απλώς γύρω μας, βλέπουμε πολύ περισσότερα από ό,τι όταν είμαστε απασχολημένοι με το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια. Μπορούμε να εξασκηθούμε, όταν μας σταματούν στο κόκκινο φανάρι και παρατηρούμε τι υπάρχει έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Ή όταν βγαίνουμε έξω και παρατηρούμε τι συμβαίνει στο δρόμο. Η εξισορρόπηση της καθημερινής ρουτίνας της δουλειάς, των μικροδουλειών και των άλλων tasks, με την παρατήρηση της παρούσας στιγμής για να σταματήσει το μυαλό μας να βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, μας βοηθά να νιώθουμε πιο ζωντανοί.

4# Προσπάθησε να αυξήσεις την επίγνωση. Συχνά λειτουργούμε μέσα σε μια ασυνείδητη ρουτίνα και περνάει έτσι όλη η ημέρα μας. Αλλά με την εξάσκηση, είμαστε σε θέση να ζήσουμε τη ζωή μας τη στιγμή που συμβαίνει, πλήρως συνειδητοποιημένοι και ξύπνιοι. «Αφιερώνοντας χρόνο για να συνδεθούμε και να αναγνωρίσουμε τον αληθινό μας εαυτό, μας βοηθά να εκτιμήσουμε αυτό το πολύτιμο δώρο της ζωής» καταλήγει το site.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − seven =