αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙσπανία: Παίρνει μέτρα στήριξης δανειοληπτών- Περιλαμβάνουν και «πάγωμα» των δόσεων

Ισπανία: Παίρνει μέτρα στήριξης δανειοληπτών- Περιλαμβάνουν και «πάγωμα» των δόσεων

Η Ισπανία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να προστατεύσει τους δανειολήπτες στεγαστικών με χαμηλότερα εισοδήματα από την αύξηση του κόστους, εντείνοντας τις προσπάθειες για να μετριαστεί το οικονομικό πλήγμα από τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια.

Οι υπουργοί θα εγκρίνουν μέτρα που βοηθούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Οικονομίας, σημειώνει το Bloomberg.

Η αύξηση των επιτοκίων έθεσε τέλος σε μια δεκαετή άνθηση για τον τομέα των ακινήτων σε όλη την Ευρώπη και αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η πίεση θα μπορούσε να επεκταθεί στην ευρύτερη οικονομία. Στη Σουηδία, οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι το χρέος που σχετίζεται με ακίνητα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, ενώ η Πολωνία κήρυξε μορατόριουμ στεγαστικών δανείων για να προσφέρει ανακούφιση στους ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν πληγεί σοβαρά.

Στις ισπανικές προτάσεις περιλαμβάνονται:

  • Χαμηλότερα επιτόκια κατά τη διάρκεια πενταετούς περιόδου χάριτος για ευάλωτες οικογένειες που κερδίζουν λιγότερα από 25.200 ευρώ, ενώ τους επιτρέπεται επίσης να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους.
  • Να επιτρέπεται στα νοικοκυριά πρόσβαση σε περίοδο χάριτος δύο ετών, με ευνοϊκότερο επιτόκιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και παράταση έως και επτά έτη της διάρκειας του δανείου.
  • Επιτρέπει στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης με εισόδημα κάτω των 29.400 ευρώ ετησίως να παγώσουν τις μηνιαίες πληρωμές και να παρατείνουν την περίοδο απόσβεσης έως και επτά χρόνια.

Το νέο πακέτο είναι άλλο ένα παράδειγμα της προθυμίας του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να παρέμβει, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής συσσωρεύεται στον οικονομικό πόνο για τους Ισπανούς, σημειώνει το πρακτορείο.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =