αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙσπανία: Αντισυνταγματικό το πρώτο lockdown

Ισπανία: Αντισυνταγματικό το πρώτο lockdown

Αντισυνταγματικό έκρινε σήμερα το σκληρό και σε πανεθνικό επίπεδο lockdown που επιβλήθηκε για την ανάσχεση διασποράς του κορωνοϊού το 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας. 

Όπως αναφέρει το BBC, η απόφαση αυτή ανοίγει την πόρτα για προσφυγές επιστροφής χρημάτων από ανθρώπους στους οποίους είχε επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων. 

Ωστόσο, το δικαστήριο διευκρινίζει πως δεν θα δεχτεί προσφυγές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που θέλουν να μηνύσουν την κυβέρνηση αξιώνοντας αποζημιώσεις για τις απώλειες λόγω lockdown.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στις 14 Μαρτίου του 2020, επέτρεψε στην κυβέρνηση να αναστείλει προσωρινά τις πολιτικές ελευθερίες, περιορίζοντας σχεδόν όλους τους Ισπανούς στα σπίτια τους και σταματώντας τη λειτουργία όλων των βιομηχανιών πλην αυτών που παρήγαγαν είδη πρώτης ανάγκης.


Ωστόσο, όπως ανέφερε το Δικαστήριο σε ανακοίνωση του για την απόφαση (που ελήφθη με μικρή πλειοψηφία έξι έναντι πέντε), η έκτακτη ανάγκη που βίωνε η χώρα δεν νομιμοποιούσε τη συνταγματική στήριξη των περιορισμών που επιβλήθηκαν. 

Κι αυτό διότι οι περιορισμοί σηματοδοτούσαν την περιστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 9 =