αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙνδός δισεκατομμυριούχος έγινε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας

Ινδός δισεκατομμυριούχος έγινε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας

Στα μέσα του περασμένου μήνα εμφανίστηκε στις φορολογικές αρχές στέλεχος μεγάλης συμβουλευτικής εταιρείας κρατώντας στα χέρια του έναν βαρύ φάκελο. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο φάκελος αυτός περιελάμβανε στοιχεία 200 ξένων φορoλογουμένων με τεράστια περιουσία, που επιθυμούν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας, αξιοποιώντας το ειδικό καθεστώς non dom. Οι περισσότεροι εκ των 200 είναι ομογενείς που ζουν εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό ή πρόκειται για δεύτερης γενιάς ομογενείς.

Την αρχική έκπληξη των αρμοδίων διαδέχθηκε η βεβαιότητα πως το σχέδιο να γίνει σταδιακά η χώρα ένα φιλόξενο κέντρο για πλούσιους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις από το City του Λονδίνου έχει μεγάλες πιθανότητες να στεφθεί από επιτυχία. Βεβαίως, το στέλεχος της εν λόγω εταιρείας, μαζί με τους φακέλους, άφησε και μερικές σελίδες στις οποίες κατέγραφε ανοικτά θέματα και νομικά κενά, τα οποία, αν δεν απαντηθούν, ενδεχομένως να αποθαρρύνουν τους πελάτες του. Για παράδειγμα, ο νόμος ορίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και να πληρώνει μικρό φόρο εδώ για το σύνολο της παγκόσμιας περιουσίας του είναι να πραγματοποιήσει εντός 3ετίας επένδυση ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Ωστόσο, στην περίπτωση αγοράς μετοχών ή ομολόγων είναι άγνωστος ο χρόνος που θα πρέπει να τα διακρατήσει.

Το ισχυρό ενδιαφέρον από τη μια και οι ασάφειες στον νόμο από την άλλη είχαν ως αποτέλεσμα τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν σε εμπλουτισμό των κινήτρων και για άλλες κατηγορίες ξένων που θα ήθελαν να φορολογούνται στην Ελλάδα.

Οι πολυεθνικές και οι ελεγκτικοί οίκοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα έχουν «χάσει» από το ενδιαφέρον που καταγράφεται και εστιάζουν, πλέον, μεγάλο τμήμα της δραστηριότητάς τους στο non dom. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλος ελεγκτικός οίκος έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για 15 ξένους, οι οποίοι πλέον «ανήκουν» φορολογικά στην Ελλάδα. Ενας από αυτούς, Ινδός στην καταγωγή, εντάσσεται στην κατηγορία των billionaires, καθώς η περιουσία του ξεπερνάει τα 4-5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Μάλιστα τον ΑΦΜ τον απέκτησε πριν από μερικές ημέρες και στα τέλη του επόμενου μήνα θα πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό κράτος το ποσό των 100.000 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Ινδός τον τελευταίο καιρό βρίσκεται συνεχώς στην Ελλάδα καθώς έχει θαμπωθεί από την ομορφιά της και από τις καιρικές συνθήκες.

Ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή βρίσκονται στη διαδικασία είναι Ευρωπαίοι. Πολλοί εκτιμούσαν ότι χρήση του ειδικού καθεστώτος θα έκαναν Κινέζοι και Ρώσοι πολίτες. Αλλά, αντίθετα, στις λίστες προς το παρόν δεν υπάρχουν κάτοικοι από τις δύο ανωτέρω χώρες.

Υπάρχουν όμως πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες. Οι non domiciled residents του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι μετακομίζουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ιταλούς, Βρετανούς, Ισπανούς, Γερμανούς κ.λπ. οι οποίοι εγκαταλείπουν το City και έρχονται στην Ελλάδα. Ο λόγος, όπως αναφέρει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας, είναι ότι το ελληνικό καθεστώς είναι περισσότερο ευέλικτο και προσφέρει διάφορες εναλλακτικές σε σχέση με τα άλλα καθεστώτα που ισχύουν στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, για αρκετούς από τους ξένους που μετακομίζουν φορολογικά στην Ελλάδα λήγει η περίοδος των ειδικών προνομίων που είχαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναζητούν νέο καταφύγιο. Οπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος, η Ελλάδα είναι «μαγαζί γωνία»: μέλος της Ευρωζώνης, ήλιος, θάλασσα, χαμηλές αξίες ακινήτων συγκριτικά με το εξωτερικό είναι οι παράμετροι που οδηγούν τους πλούσιους στη χώρα μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 18 =