14/12/24

Ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έκαναν αίτηση για ΕΣΠΑ και… περιμένουν εδώ και 1,5 χρόνο

Περισσότερο από έναν χρόνο αναμένουν 12.129 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να πληροφορηθούν εάν τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβάλει για να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, θα λάβουν τελικά την αναγκαία κοινοτική ενίσχυση.

Πρόκειται για όλους αυτούς που υπέβαλαν αιτήσεις για την υπαγωγή τους στα προγράμματα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» και «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Τα εν λόγω προγράμματα προκηρύχθηκαν πέρυσι τον Φεβρουάριο και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων «έκλεισε» στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο έως αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι υφιστάμενοι επιχειρηματίες που σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία έλαβαν την απόφαση να επενδύσουν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, να μη γνωρίζουν ακόμη εάν τα επενδυτικά τους σχέδια είναι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση.

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, καθώς δεν έχει καταγραφεί ανάλογη σε προηγούμενα προγράμματα. Την καθυστέρηση αυτή την παραδέχεται και το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στελέχη του οποίου μιλώντας στο Euro2day.gr επισημαίνουν ότι «πράγματι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη. Μπορούμε να πούμε ότι η καθυστέρηση αυτή είναι περίπου δύο μήνες μεγαλύτερη από ό,τι ίσχυε σε ανάλογα προγράμματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ».

Μάλιστα επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση των προτάσεων για το πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τις 7 Απριλίου.

Πού οφείλεται

Όπως σημειώνει το Economy365.gr, κατά τα ίδια στελέχη, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι προσκλήσεις-προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ «περνούν» μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), είναι δηλαδή πλήρως ηλεκτρονικοποιημένες, προκειμένου να διασφαλίζεται η μέγιστη διαφάνεια και αδιαβλητότητα των κρατικών ενισχύσεων.

Πλην όμως το όλο σύστημα σε κάποια σημεία του χαρακτηρίζεται «βαρύ» και σε συνδυασμό με το ανθρώπινο δυναμικό που δεν έχει συνηθίσει ακόμη τον χειρισμό του, έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται αυτές οι καθυστερήσεις. Πάντως αναφέρουν ότι στο επόμενο διάστημα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αυξήθηκε και το ανθρώπινο δυναμικό που το χειρίζεται.

Το «βαρύ» σύστημα επιβάρυνε και το πλήθος των προσκλήσεων που σε τομεακό και περιφερειακό επίπεδο ξεπερνούν τις 30. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το σύστημα είναι μοναδικό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και όταν λειτουργήσει πλήρως, θα είναι πολύ αποτελεσματικό. Εξηγούν ότι το σύστημα απέσπασε τα εύσημα των θεσμών, που υποστήριξαν ότι ανάλογες διαδικασίες θα πρέπει να εφαρμόζονται και στις άλλες χώρες.

Χάνεται πολύτιμος χρόνος

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνέπειες που απορρέουν από την καθυστέρηση στα αποτελέσματα των προαναφερθέντων προγραμμάτων λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην αγορά, που ασφυκτιά από έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα, φωτογραφίζουν και την αδυναμία της διοίκησης να στοχοθετήσει προτεραιότητες, καθώς η διασφάλιση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κομβικής σημασίας για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να τονισθεί ότι βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα αποτελούσε η δυνατότητα των επιχειρήσεων να καλύψουν με ίδια κεφάλαια ή τραπεζικό δανεισμό το 50 έως 60% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου. Συνεπώς, η πλειονότητα των επιχειρήσεων που η έγκριση των επενδυτικών τους σχεδίων βρίσκεται σε αναμονή, προφανώς αποτελούν υγιείς επιχειρήσεις που επέλεξαν σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία να αναζητήσουν λύσεις για τη βιωσιμότητά τους, ακολουθώντας την ορθή επιχειρηματική πρακτική ενίσχυσης της ρευστότητας, μέσω διεύρυνσης της πελατειακής βάσης.

Επιχειρηματικότητα χωρίς πρότυπο

Την ίδια στιγμή, που η εν λόγω καθυστέρηση δρα ενάντια στην έμπρακτη στήριξη και προώθηση του υγιούς επιχειρηματικού μοντέλου, συντηρείται και αναπαράγεται η λανθασμένη κουλτούρα του παρελθόντος, που οδηγεί πληθώρα επιχειρήσεων να αναζητούν λύση για τη βελτίωση της ρευστότητας μακριά από την ανάπτυξη, την καινοτομία και τον υγιή ανταγωνισμό, εναποθέτοντας τις προσδοκίες στην εύρεση ενός… λογιστικού αλγόριθμου που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους.

Να σημειωθεί πως πολλά περιστατικά «εύκολων λύσεων» στα οποία έχει αναφερθεί το Εuro2day.gr είναι αποτέλεσμα της περιρρέουσας αντίληψης, που αφορά σε διασφάλιση χρηματοδότησης με πρότυπο το «μάννα εξ ουρανού».

Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόγραμμα για τις τουριστικές ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν 2.552 υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις, προπάντων από τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές όπως το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και το Ιόνιο.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» συνάντησε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, που δεν αποτυπώνεται μονάχα στον αριθμό των αιτήσεων (9.577), αλλά και στον συνολικό προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν (πάνω από 1 δισ. ευρώ).

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × four =