αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘυμάσαι την εταιρία από την Ν. Ζηλανδία που πειραματίστηκε με την 4ημερη εργασία; Θα το εφαρμόσει μόνιμα

Θυμάσαι την εταιρία από την Ν. Ζηλανδία που πειραματίστηκε με την 4ημερη εργασία; Θα το εφαρμόσει μόνιμα

Το περασμένο καλοκαίρι γράφαμε εδώ στο It’s Possible για την Perpetual Guardian. Την εταιρία από την Νέα Ζηλανδία που αποφάσισε να πειραματιστεί, και άφησε το ελεύθερο στους εργαζομένους της για να δουλεύουν 4 ημέρες την εβδομάδα, και όχι 5. Για δύο μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο θετικά, που τώρα η εταιρία αποφάσισε να εφαρμόσει μόνιμα την 4ημερη εργασία. Χωρίς να κάνει μειώσεις μισθών στους εργαζομένους της.

Πως φτάσαμε μέχρι εδώ: Η Perpetual Guardian διαχειρίζεται καταπιστεύματα (κληρονομιές) και ακίνητη περιουσία, ενώ διαθέτει 240 εργαζομένους. Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα «πείραμα» 2 μηνών. Τι περιελάμβανε αυτό: 4ημερη εργασία. Ναι, η εταιρία αποφάσισε να εφαρμόσει 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα, για 2 μήνες. Αντί για την κλασική εβδομάδα 5 ημερών. Κατά την διάρκεια του «πειράματος» οι αμοιβές των εργαζομένων έμειναν ίδιες. Με απλά λόγια, όλοι δούλευαν 4 ημέρες και πληρώνονταν για 5 ημέρες, όπως σημειώνει το αμερικανικό CNBC.

Οι ομάδες της εταιρίας, είχαν μάλιστα στην διάθεση τους 1 μήνα για να προετοιμαστούν και να διαμορφώσουν τα νέα πλάνα τους, πριν την έναρξη του «πειράματος». Τα αποτελέσματα τελικά ήταν τόσο θετικά, που η εταιρία σκέφτεται να εφαρμόσει μόνιμα το μοντέλο της 4ημερης εργάσιμης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα επίπεδα του άγχους τους μειώθηκαν κατά 7%. Παράλληλα, το 78% των εργαζομένων λέει ότι μπόρεσε να διαχειριστεί καλύτερα την ισορροπία επαγγελματικής- προσωπικής ζωής, δουλεύοντας 4 ημέρες την εβδομάδα. Στο 5ημερο, το αντίστοιχο ποσοστό έπεφτε στο 54%.

Το επίσης σημαντικό; Η απόδοση των ομάδων δεν έπεσε. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι εργαζόμενοι έγιναν καλύτεροι στην δουλειά τους και «πιστοί» στην εταιρία, μέσα από το μοντέλο των 4 ημερών.

Καταγράφηκε επίσης ένα αυξημένο επίπεδο ομαδικής εργασίας και συνεργασίας. «Οι εργαζόμενοι λένε πώς ένιωθαν μια αμοιβαία προθυμία να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», τονίζει η εταιρία. Ενώ παράλληλα, επειδή ακριβώς οι εργαζόμενοι θεωρούν την 4ήμερη εργασία ως «δώρο», δείχνουν πρόθυμοι να δώσουν το «κάτι παραπάνω» στην δουλειά τους, έτσι ώστε να ευχαριστήσουν την επιχείρηση στην οποία δουλεύουν.

A New Zealand company is adopting a 4-day working week

Would you like a 3-day weekend? Read more: https://wef.ch/2JDn3vv

Gepostet von World Economic Forum am Dienstag, 2. Oktober 2018

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 8 =