αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘες να ξεκινήσεις μια startup; Εδώ είναι 5 τρόποι για να την χρηματοδοτήσεις, χωρίς επενδυτές

Θες να ξεκινήσεις μια startup; Εδώ είναι 5 τρόποι για να την χρηματοδοτήσεις, χωρίς επενδυτές

Είναι αλήθεια ότι η εξωτερική χρηματοδότηση από επενδυτές, μπορεί να σε βοηθήσει στο startup-ικό ταξίδι σου. Ειδικά στην αρχή. Αφού με αυτό τον τρόπο θα έχεις διαθέσιμα κεφάλαια για να κάνεις τις κινήσεις που θες, και να τρέξεις κάποιες διαδικασίες πιο γρήγορα.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Ωστόσο, η είσοδος επενδυτών δεν εγγυάται την επιτυχία μιας startup. Μην ξεχνάς πως αν «μπει» κάποιος «ξένος» στο project σου και βάλει τα χρήματα του, αυτομάτως θα έχει άποψη για όλα τα θέματα που αφορούν το project. Θα ξεκινήσει να δίνει τις δικές του κατευθύνσεις, οι οποίες θα πάνε σύμφωνα με την δική του οπτική. Και αυτό… δεν οδηγεί πάντα σε καλά αποτελέσματα.

Αλλά πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια startup, αν δεν υπάρξει η συνδρομή επενδυτών; Τώρα θα δούμε 5 εναλλακτικούς τρόπους.

1 | Παράλληλη δουλειά. Είναι μια επιλογή που κάνουν αρκετοί startuppers στην Ελλάδα. Ξεκινούν κάτι δικό τους, αλλά την ίδια στιγμή κρατούν και την πρωινή (ή βραδινή) δουλειά τους. Έτσι καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους και παράλληλα χρηματοδοτούν το project τους. Είναι πάντως αλήθεια, ότι από ένα σημείο και μετά πρέπει να μπεις full-time στο project σου αν θες να το πας στο next level.

2 | Συγκέντρωσε χρήματα από πριν. Αν θες να μπεις full-time στην startup σου από την Day 1, μπορείς να φτιάξεις ένα διαφορετικό πλάνο. Μια καλή επιλογή είναι να δουλέψεις κάπου αλλού για 6 μήνες ή 1 χρόνο, να βάλεις κάποια χρήματα στην άκρη, και όταν έρθει η στιγμή να ξεκινήσεις την startup σου να αφήσεις την κανονική δουλειά σου και να πορευτείς με τα «έτοιμα» χρήματα που έχεις συγκεντρώσει. Το ίδιο φυσικά μπορούν να κάνουν και οι άλλοι συνιδρυτές- έτσι το συνολικό κεφάλαιο θα είναι μεγαλύτερο.

3 | Συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Πλέον γίνονται αρκετοί στην Ελλάδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι βλέπουμε πολλούς νέους επιχειρηματίες να γυρνάνε… από διαγωνισμό σε διαγωνισμό, με σκοπό να κερδίζουν τα χρηματικά έπαθλα. Συνήθως είναι χρηματικά ποσά που δεν θα σε κάνουν… εκατομμυριούχο, ωστόσο είναι ικανά να κρατήσουν «ζωντανό» το δημιούργημα σου. Σημειώνεται, ότι για να πας σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, πρέπει συνήθως να έχεις φτιάξει ήδη το project σου- έστω ένα prototype.

4 | Friends and family. Συμβαίνει στο εξωτερικό, αλλά γίνεται έντονα και στην Ελλάδα. Παρά την κρίση. Πολλοί είναι οι startuppers που ξεκινούν την προσπάθεια τους, και τα πρώτα χρήματα που χρησιμοποιούν προέρχονται από την οικογένεια τους ή από φίλους. Παλιά «παραδοσιακή συνταγή», η οποία μπορεί να σε βοηθήσει στα πρώτα σου επιχειρηματικά βήματα. Αρκεί βέβαια η οικογένεια να έχει λεφτά να σου δώσει…

5 | Crowdfunding. Μια πρακτική που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Τι πρέπει να κάνεις; Να παρουσιάσεις την ιδέα σου μέσα από κάποια πλατφόρμα Crowdfunding και να ζητήσεις χρήματα από τους χρήστες. Ορίζοντας ένα ποσό- στόχο. Φυσικά δεν θα είναι τόσο εύκολο να συγκεντρώσεις τα χρήματα που θες. Αφού πρέπει να πείσεις τους χρήστες. Αλλά αν τα καταφέρεις θα έχεις ένα καλό μπάτζετ για αρχή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 17 =