αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘες να είσαι καλός leader; Τότε σταμάτα να κάνεις… το αφεντικό (και 3 τρόποι για να το πετύχεις)

Θες να είσαι καλός leader; Τότε σταμάτα να κάνεις… το αφεντικό (και 3 τρόποι για να το πετύχεις)

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσεις έναν leader από έναν απλό manager. Ναι, και οι δύο μπορούν να φέρουν κάποια αποτελέσματα πάνω στην δουλειά. Αλλά συνήθως λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Οι managers ελέγχουν την πρόοδο των εργαζομένων και της εταιρίας, μέσα από τις ήδη υπάρχουσες διαδικασίες. Από την άλλη, οι σπουδαίοι leaders προσπαθούν να εμπνεύσουν και να οδηγήσουν την ομάδα τους σε νέα υψηλότερα επίπεδα. Δίνουν ένα όραμα και λειτουργούν ως coaches.

Κάνουν κάτι σπουδαίο: Εξηγούν στην ομάδα το «γιατί», το ποιο είναι το γενικότερο όραμα δηλαδή, και αφήνουν τα μέλη της ομάδας να βρουν τον τρόπο για να φτάσουν μέχρι τον τελικό στόχο. Είναι κάτι για το οποίο είχε μιλήσει κάποτε και ο Steve Jobs. Είχε πει ανάμεσα σε άλλα, ότι «δεν προσλαμβάνουμε έξυπνους ανθρώπους για να τους πούμε τι θα κάνουν. Αλλά για να μας πουν εκείνοι τι θα κάνουμε».

Όπως διαβάζουμε στο αμερικανικό Entrepreneur.com, ειδικά οι Millennials δείχνουν να ταιριάζουν ιδανικά με αυτό το μοντέλο. Δεν μπορούν να εργαστούν και να είναι δημιουργικοί, αν έχουν ένα αφεντικό που τους πιέζει. Αντίθετα, μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα, αν έχεις κάποιον να τους εμπνέυσει, και ένα όραμα για το οποίο πρέπει να εργαστούν.

Πως όμως θα γίνεις ένας πραγματικά καλός leader και θα πάψεις να είσαι ένα απλό «αφεντικό»; Εδώ είναι οι 3 κινήσεις για να το πετύχεις.

1# Σταμάτα το micromanaging: Είπαμε, εσύ πρέπει να εμπνεύσεις και να εξηγήσεις τον «μεγάλο σκοπό». Δεν χρειάζεται να επεμβαίνεις κάθε τόσο, για να λες το πως πρέπει να γίνει η κάθε διαδικασία και να δίνεις εντολές. Άσε την ομάδα σου να δουλέψει μόνη της. Αν δεις ότι τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που πρέπει, τότε κάνε τις αλλαγές σου.

2# Επέτρεψε στους ανθρώπους σου να πετύχουν και να αποτύχουν: Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος. Ανέθεσε μερικές ευθύνες στην ομάδα σου. Και δώσου τους την ευκαιρία να πετύχουν ή να αποτύχουν. Χρειάζεται ελευθερία. Και όλα είναι μέσα στο παιχνίδι.

3# Κάνε επιλογές που ταιριάζουν με το όραμα σου: Ως leader είναι σημαντικό να λαμβάνεις μεγάλες αποφάσεις. Μην μένεις απλά… στις ευχές. Κάνε πράξεις. Και φρόντισε αυτές οι πράξεις να ταιριάζουν με το «μεγάλο όραμα» που έχεις. Η ομάδα σου θα το εκτιμήσει

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + three =