αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘες να διαπραγματευτείς έναν μεγαλύτερο μισθό; Εδώ είναι 6 κινήσεις που θα σε βοηθήσουν

Θες να διαπραγματευτείς έναν μεγαλύτερο μισθό; Εδώ είναι 6 κινήσεις που θα σε βοηθήσουν

Είτε ξεκινάς σε μια νέα δουλειά, είτε ανεβαίνεις στην ήδη υπάρχουσα εργασία σου, πρέπει να μπορείς να διαπραγματευτείς τον μισθό που θα παίρνεις.

Κι όμως, έρευνα από το Salary.com αποκάλυψε ότι μόνο το 37% των ανθρώπων διαπραγματεύονται πάντα τους μισθούς τους – ενώ ένα σημαντικό 18% δεν το κάνει ποτέ. Ακόμη χειρότερα, το 44% των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι δεν έχουν θίξει ποτέ το θέμα της αύξησης κατά τη διάρκεια οποιονδήποτε αξιολογήσεων απόδοσης.

Αλλά γιατί κάποιος δεν ζητά περισσότερα χρήματα; Ο βασικός λόγος είναι ο φόβος. Και το καταλαβαίνουμε: Η διαπραγμάτευση μισθού μπορεί να είναι αγχωτική. Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο τρομακτικό είναι να μην το κάνεις.

Αν λοιπόν θέλεις να διαπραγματευτείς τον μισθό σου, εδώ είναι 6 κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

1# Να γνωρίζεις την αξία σου

Για να έχετε πιθανότητες να λάβετε την αμοιβή που σας αξίζει, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις αμοιβές που «παίζουν» για τη θέση σας στον συγκεκριμένο κλάδο σας και στη γεωγραφική σας περιοχή. Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, Ramit Sethi, του I Will Teach to Be Rich, εάν μπείτε σε μια διαπραγμάτευση μισθού χωρίς αριθμό, βρίσκεστε… στο έλεος ενός έμπειρου διευθυντή προσλήψεων που μπορεί απλά να ελέγξει τη συζήτηση. Κάντε λοιπόν μια διαδικτυακή αναζήτηση σε ιστότοπους όπως το Payscale ή το Glassdoor ή ρωτώντας άλλους στον τομέα σας.

2# Μίλα με ανθρώπους από το πεδίο του HR

Άλλος τρόπος για να κάνετε κάποια έρευνα; Απαντήστε σε όσους HR Managers σας κάνουν κρούσεις κατά καιρούς και ακούστε τις προτάσεις τους. Ξέρουν τι αξίζουν οι άνθρωποι με την εμπειρία και την εξειδίκευσή σας, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας! Την επόμενη φορά που θα επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας, συζητήστε σχετικά με τις ευθύνες και τις αμοιβές της θέσης. Μπορεί να μην λάβετε έναν συγκεκριμένο αριθμό, αλλά ακόμη και ένα εύρος είναι χρήσιμο.

3# Κοίτα… προς τα πάνω

Καθώς κάνετε την έρευνά σας, πιθανότατα θα καταλήξετε σε ένα εύρος μισθών που αντιπροσωπεύει την αξία της αγοράς σας. Μπορεί να είναι εύκολο να ζητήσετε κάτι στη μέση του εύρους, αλλά αντ’ αυτού θα πρέπει να ζητήσετε κάτι προς την κορυφή. Ο εκάστοτε εργοδότης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαπραγματευτεί προς τα κάτω, επομένως χρειάζεστε περιθώριο για να καταλήξετε με έναν μισθό με τον οποίο θα είστε ευχαριστημένοι.

4# Πες έναν συγκεκριμένο αριθμό

Σύμφωνα με ερευνητές στο Columbia Business School, θα πρέπει να ζητήσετε έναν πολύ συγκεκριμένο αριθμό. Για παράδειγμα είναι καλύτερο να ζητήσεις 1.250 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ. Αποδεικνύεται ότι όταν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν έναν πιο ακριβή αριθμό στο αρχικό τους αίτημα διαπραγμάτευσης, είναι πιο πιθανό να λάβουν μια τελική προσφορά πιο κοντά σε αυτό που ήλπιζαν. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εργοδότης θα υποθέσει ότι έχετε κάνει πιο εκτεταμένη έρευνα για την αξία σας στην αγορά, για να φτάσετε σε αυτόν τον συγκεκριμένο αριθμό.

5# Να είσαι έτοιμος να σηκωθείς από το τραπέζι

Όταν ετοιμάζεις τους αριθμούς που θα παραθέσεις στο τραπέζι, θα πρέπει να προετοιμάσεις και κάτι ακόμα: Το να σηκωθείς από το τραπέζι, αν χρειαστεί. Πρέπει μάλιστα να έχεις εκ των προτέρων ορίσει στο μυαλό σου ένα όριο, από το οποίο και πέρα η απάντηση σου θα είναι «όχι». Προς τον εργοδότη. Το να απομακρυνθείς από το τραπέζι δεν θα είναι ποτέ εύκολο, αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις πότε να το κάνεις.

6# Όρισε την συνάντηση για Πέμπτη ή Παρασκευή

Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να λάβετε αύξηση αν κάνετε τη διαπραγμάτευση την Πέμπτη. Τείνουμε να ξεκινάμε την εβδομάδα πιο… άκαμπτοι και με χαμηλή ψυχολογία, αλλά γινόμαστε πιο συζητήσιμοι και βολικοί όσο περνάει η εβδομάδα. «Οι Πέμπτες και οι Παρασκευές μας βρίσκουν πιο ανοιχτούς σε διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς επειδή θέλουμε να τελειώσουμε τη δουλειά μας πριν τελειώσει η εβδομάδα», αναφέρει το Psychology Today. Και φυσικά λίγο πριν το ΣΚ, είναι πιο πιθανό να βρεις τον άλλο σε καλύτερη διάθεση, άρα και πιο ανοιχτό για συζήτηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − five =